Ezt kéri az MPP a szombati sepsiszentgyörgyi tüntetésen

Az 1918. december 1-i egyesüléskor, Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tett ígéretekre emlékeztetnek a szombaton, Sepsiszentgyörgyön sorra kerülő tüntetésen. A Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett november 29-i jogkövetelő tüntetést azért időzítették a román állami ünnep előtti napra, hogy emlékeztessék román közösséget a Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéretekre.

Bíró Zsolt az MPP országos elnöke Marosvásárhelyen elmondta, a párt 250 önkormányzati képviselője írja alá azt a petíciót, amit a szombati tüntetésen 13 órakor bemutatnak, majd elküldik azt Románia kormányának, és amelyben öt pontban fogalmazzák meg a magyar közösség kéréseit.

E szerint kérik Székelyföld autonómiáját, a székelyföldi régió létrehozását, új alkotmányt Romániának, amelyben szerepelnek a gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt ígéretek, a magyar nyelv hivatalossá tételét, illetve a székely szimbólumok használatának engedélyezését.

Bíró Zsolt leszögezte: a szombati, sepsiszentgyörgyi tüntetés nem valaki ellen szól, hanem egy olyan megmozdulás lesz, ahol hangot adnak a magyarság követeléseinek. Amikor négy év múlva az egyesülés 100-ik évfordulóját ünneplik, mi is el tudjuk mondani, hogy Románia teljes jogú állampolgárai vagyunk, mondta a polgári párt elnöke.

Az RMDSZ nem társszervező

Bár korábban a háromszéki RMDSZ jelezte, hogy vállalja a társszervező szerepet, most azonban azt válaszolták az MPP felkérésére, hogy nem tartják időszerűnek a szombati megmozdulást. Ezzel szemben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) támogatja az utcai megmozdulást.

Bedő Zoltán, a Néppárt sepsiszéki elnöke rámutatott: részt vesznek a november 29-i rendezvényen, és felszólítják szimpatizánsaikat, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz, mert fel kell hívni a román hatalom, és az új államelnök, Klaus Johannis figyelmét is arra, hogy az itt élő magyarok nincsenek megelégedve a helyzetükkel. A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs korábban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy fontosnak tart minden olyan megmozdulást, amely felhívja a figyelmet Székelyföldre és az autonómia- törekvésekre.

A Kovászna megyei hatóságok egyébként engedélyezték az MPP által november 29-re, szombatra szervezett tüntetést. Ioan Popa Kovászna megyei rendőrparancsnok elmondta: a szervezők becslése szerint 2000 személy vonul majd Sepsiszentgyörgy központjába a Szabadság térre.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József még áprilisban benyújtott a sepsiszentgyörgyi városházára egy olyan kérést, amelyben december 1-re, a román állami ünnepre igényelt engedélyt a tüntetéshez.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester azonban elutasította ezt, és rámutatott, hogy sem az időpont, sem a hely – a Mihai Viteazul tér – nem alkalmas egy ilyen tüntetés megszervezéséhez, hiszen akkor zajlanak a román állami ünnepnek szentelt rendezvények. Ezt követően döntött az MPP úgy, hogy két nappal korábban, november 29-én szervezik a jogkövetelő megmozdulást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?