Szorosabban együttműködne a Fidesz és az RMDSZ

„Az RMDSZ-el keressük a közös együttműködés lehetőségét" – jelentette ki szerdán Orbán Viktor magyar kormányfő miután kétoldalú megbeszélést folytatott Kelemen Hunor szövetségi elnökkel az RMDSZ képviselőházi frakciójának háznagyi termében.

Kelemen a választási előkészületekről tájékoztatott

A megbeszélés kezdetén a magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy az Európai Néppárt elfogadta az RMDSZ kisebbségvédelemre vonatkozó javaslatait az alapprogram módosításakor.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a romániai parlamenti választások előkészületeiről tájékoztatta Orbán Viktort. Kihangsúlyozta, 2013-ban olyan rendkívüli horderejű változásokra készül a romániai törvényhozás, amely teljes mértékben szükségessé teszi a romániai magyar érdekképviseleti szövetség jelenlétét a parlamentben.

„Sor kerül az alkotmány módosítására, valamint a régiók átszervezésének kérdése is ismét terítékre kerül. Ezek olyan sarkalatos kérdések, amelyekben a romániai magyar nemzetközösség szempontjait nem lehet kimondatlanul hagyni. Számunkra létszükséglet a parlamenti jelenlét" – mondta az RMDSZ elnöke.epp3an

Orbán: az RMDSZ stabil politikai háttér

„Erős parlamenti képviselete van az erdélyi magyarságnak Bukarestben, az RMDSZ stabil politikai hátteret biztosít" – állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország változatlanul elkötelezett a határon túli magyar közösségek fele, jelentette ki a magyar kormányfő, aki a kétoldalú találkozó során Magyarország belpolitikai és gazdasági helyzetéről tájékoztatta az RMDSZ elnökét.

Közös érdeke mind az RMDSZ-nek, mind a Fidesznek, hogy a romániai belpolitikába ne térjenek vissza a régi, rossz politikai reflexek – értettek egyet a felek.
A kétoldalú találkozón az RMDSZ részéről jelen volt Borbély László politikai alelnök és Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke. Orbán Viktort Szíjjártó Péter, a miniszterelnök személyes szóvivője kísérte el a megbeszélésre.

Kimaradt?