A román ünnepre hívják a magyarokat Háromszéken

A Mesagerul de Covasna napilap arra biztatja a háromszéki románokat, hogy hívják meg magyar barátaikat a román nemzeti ünnep alkalmával szervezett sepsiszentgyörgyi rendezvényre december elsején – írja a Székelyhon.

Maria Graur, a megyeszékhelyen megjelenő napilap igazgatója a lap csütörtöki számában megjelent felhívásában úgy fogalmazott, felhívja magyar barátait, magyar szomszédait, és arra biztat minden románt, hogy kövessék a példáját. Szerinte a rendszerváltás előtt jó barátságban éltek együtt a románok és a magyarok, de azóta különválasztották az óvodákat és az iskolákat, és egyre több a nézeteltérés a többség és a kisebbség között.

Graur a magyar politikusokat is meghívta felhívásában a december elsejei ünnepségre, mert szerinte távolmaradásuk és nyilatkozataik is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar közösség negatívan viszonyul a román nemzeti ünnephez. Hozzátette, Klaus Johannis megválasztása megfelelő politikai pillanat az újrakezdésre, a román–magyar viszony rendezésére.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere korábban azt nyilatkozta, addig nem vesz részt a rendezvényeken, amíg Románia nem teljesíti a magyar közösségnek tett ígéreteit. November 29-ére a Magyar Polgári Párt Sepsiszentgyörgyre hívta az erdélyi magyarokat, hogy az utcára vonulva hívják fel a figyelmet a gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretekre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?