Mit szólnak a svábok Johannis elnökké választásához?

Klaus Johannis elnökké választása azt jelenti a Szatmár megyei svábok szerint, hogy Romániában megbecsülik a nemzeti kisebbségeket. A Német Demokrata Fórum szatmár megyei szervezetének elnöke a maszol.ro-nak elmondta: a szász politikus győzelme gazdasági előnyökkel is jár.

„Klaus Johannis győzelme azt jelenti, hogy Romániában értékelik és megbecsülik a kisebbséget” – értékelte a maszol.ro-nak a szász politikus elnökké választását a Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezetének elnöke.

Leitner János egyetért a Klaus Johannis szerdán bemutatott önéletrajzi könyvében foglaltakkal is, miszerint a romániai németeknek pozitív tapasztalataik vannak a romániai kisebbségek helyzetének rendezéséről. Az NDF szatmári elnöke hangsúlyozta: a múlt vasárnap történtek után nem tud nem egyet érteni ezzel az állítással. „Nem tudom, melyik európai országban sikerült valamely nemzeti kisebbség képviselőjét vagy tagját államelnöknek megválasztani” – jelentette ki.

Leitner János ugyanakkor nem ért egyet Kelemen Hunor szövetségi elnöknek azzal a korábbi nyilatkozatával, miszerint kisebbségi kérdésekben az RMDSZ nem sokat remél Johannistól, mert „megválasztása azt üzeni, hogy Románia egy modell-ország, amelyben a kisebbségi kérdés meg van oldva”. Szerinte, ha egy kisebbség olyasmit kér a megválasztott államelnöktől, ami jogos, azt meg fogja kapni.

A szatmári NDF-elnök szerint gazdasági előnyökkel is jár Klaus Johannis elnökké választása. Emlékeztett Angela Merkel német kancellár kijelentetésére, hogy Berlin Románia mellé áll tanácsokkal és tettekkel egyaránt. „François Hollande francia államelnök pedig országába hívta Johannist, a Financial Timesban azt írták, az év legjobb politikai eseménye volt a szász jelölt megválasztása. Azt látni tehát, hogy pozitív jelek vannak, és ezek a beruházások formájában is érződni fognak a jövőben” – sorolta Leitner.

Johannis nem felejti el a székelyeket?

Hasonlóan optimista Klaus Johannis elnökké választása után az NDF Szatmár megyei alelnöke is. Stefan Ressler szerint az új államelnök pontosan tudja, mit jelent kisebbségben élni, ezért várhatóan kellő komolysággal kezeli majd a romániai magyar közösség sajátos problémáit.

A Krónika csütörtöki tudósítása szerint az alelnök egy sajtótájékoztatón „nagy nyitásnak” nevezte a vasárnapi szavazás eredményét. Szerinte ez a német közösség sikere is egyben, hisz azt mutatja, hogy a román társadalom értékeli e népcsoport korrektségét, precizitását, munkaszeretetét és civilizáltságát.

Stefan Ressler ugyanakkor úgy látja, az NDF és az RMDSZ kapcsolatát nem befolyásolja jelentősen az, hogy a magyar érdekképviselet nem állt ki a német kisebbség egyik vezéralakjának számító Johannis mellett, sőt inkább ellenfelének, Victor Pontának igyekeztek kedvezni.

Johannis korábban az NF elnöke volt. Mint ismert, korábban Klaus Johannis tizenkét a Német Demokrata Fórum (NDF) vezetője volt. Idén otthagyta a szervezetet, beiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba, amelynek szintén az elnökévé választották. Az NDF-nek jelenleg országszerte 40 ezer tagja van. A nagyszebeni polgármester 2010-ben, harmadik elnöki mandátumának megszerzése előtt arra panaszkodott, hogy a tagság elöregedett, megfogyatkozott, mert a romániai németek száma is folyamatosan csökken. Ezért azt javasolta, hogy az NDF-be iratkozhassanak be német nemzetiségűek is. A szervezet jelenlegi elnöke Paul Jürgen Porr, aki a választás után egy szűkszavú közleményben a normalitás jelének nevezte Johannis győzelmét.

Hozzátette: bizonyos mértékig meg is tudja érteni azt, hogy az RMDSZ egyes politikusai a szociáldemokraták jelöltjének kampányoltak. Úgy vélekedett, Szatmár megyei viszonylatban – ahol évtizedek óta koalícióban indul a választásokon az NDF és az RMDSZ – bár várhatóan megnövekszik pártja politikai súlya, és az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) – melynek színeiben Johannis elnöki mandátumot nyert – is igyekszik közeledni hozzájuk, egyes számú partnerüknek továbbra is a szövetséget tekintik.

Stefan Ressler szerint az elnökválasztás második fordulójának eredményei világosan megmutatták, hogy a magyarság tömegesen Klaus Johannis mellett foglalt állást – százalékos arányban a legtöbb szavazatot például Hargita megyében kapta –, ezt pedig véleménye szerint az elnök nem felejti majd el.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?