Johannis hivatalosan is megválasztott államfő

Ünnepély keretek között nyújtotta át péntek délben az alkotmánybíróság elnöke Klaus Johannisnak a mandátumát igazoló határozatot. Ezzel a szász politikus hivatalosan is Románia megválasztott elnöke.

Beszédében Klaus Johannis megköszönte a romániai választók bizalmát. Arról biztosította a szavazókat, hogy megértette az üzenetüket. „Huszonöt évvel a forradalom után lezárult egy időszak. A romániaiak a szavazatukkal azt üzenték: itt pontot teszünk, és új időszakot kezdünk” – fogalmazott a megválasztott államfő.Johannis azt mondta: Románia erős, jóléti állammá válhat. „Ezt csak lépésről lépésre, jól végzett munkával lehet megvalósítani” – jelentette ki. A megválasztott államfő jónak nevezte Románia alkotmányát, ám szerinte az alaptörvény módosításra szorul. „Államfőként betartom az alkotmány betűjét és szellemét” – ígérte.

A ceremónián felszólalt a hivatalban lévő államfő is. Traian Băsescu azt kívánta utódjának, hogy két mandátumot töltsön ki az ország élén. „Téved, aki azt hiszi, hogy Románia modernizációja öt év alatt megvalósítható” – jelentette ki.

Băsescu figyelmeztette Johannist, hogy a „visszarendeződés csírái” még fellelhetők a román társadalomban. „A visszarendeződés elleni fellépés néha az alkotmányos keretek feszegetésével jár. Még mindig túl sok a megreformálatlan kormányzati intézmény” – magyarázta. Azt ígérte, hogy a beiktatásáig hátralévő időszakban mindent tudását átadja utódjának.

„Egy személyes jellegű köszönettel is tartozom önnek. Nagyon nem akartam, hogy a baloldal átvegye az uralmat az ország összes intézményén. A választás eredménye azonban azt mutatja, hogy egy jobb-közép irányultságú országot hagyok hátra” – zárta beszédét a hivatalban lévő államfő.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?