Feljelentették Konstanca polgármesterét, mert hasonlít Hitlerhez

Adolf Hitlerhez való hasonlósága miatt feljelentette Konstanca polgármesterét a legfőbb ügyészségen egy civil szervezet. Radu Mazăre hajviselete és bajusza Klaus Johannis elnökké választása óta valóban a náci diktátoréra emlékeztet.

A romániai antiszemitizmust figyelő központ (SCMCA) botrányosnak és provokálónak tartja, hogy a polgármester közvetlenül az államfőválasztás második fordulója után Adolf Hitleréhez hasonlóra vágatta frizuráját és egy kis bajuszt is növesztett.

A civil szervezet emlékeztet feljelentésében arra, hogy Radu Mazăre 2009-ben náci egyenruhában mutatkozott egy divatbemutató pódiumán. Tettéért azóta sem részesült semmilyen szankcióban. „Így történhetett meg, hogy a polgármester visszaeső módon ismét provokált” – állapítja meg a központ.

Az excentrikus megnyilvánulásairól ismert Radu Mazăre azt állítja, hogy csak a divatot követi a hajviselete. „Ez a frizura a húszas évek divatja volt, és most újra ez a divat. Az igaz, hogy ilyen hajviselete volt Hitlernek is, de én polgármesterként kiválóan együttműködök több izraeli céggel” – magyarázta.

A polgármester elmondta azt is, hogy a 2009-es divatbemutatón történtekért nyilvánosan bocsánatot kért. Közölte, ha valóban behívatják az ügyészségre, akkor a fodrászát is magával viszi, és újravágatja a haját.

Kimaradt?