Levél Pontáéknak: állítsátok meg a „becalizálódást”!

Nyílt levélben szólította fel kedden a különböző civil szervezeteket tömörítő Diszkriminációellenes Koalíció a Szociál-Liberális Szövetség társelnökeit, Victor Pontát és Crin Antonescut, hogy állítsák meg a romániai politikai élet „becalizálódását".

A felhívás megírására az késztette a civil szervezeteket, hogy Gigi Becali üzletember, az Új Generáció Pártjának elnöke az USL színeiben, a liberálisok jelöltjeként indul decemberben a parlamenti választásokon.

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy korábban Victor Ponta kormányfő elítélte Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökének bántalmazását. Ám szerintük a miniszterelnök állásfoglalása hitelét veszti, ha a választásokon egy olyan jelölt indulását támogatja, aki „polgári és politikai hitvallásának tartja a diszkriminációt".

A felhívás szerint Gigi Becali valóságos politikai platformmá ötvözte az Európa-ellenességet, a rasszizmust és az intoleranciát. Az aláírók felidézik a Steaua labdarúgóklub tulajdonosának homofób, cigány-, magyar-, arab- és nőellenes kijelentéseit.

A civil szervezetek arra kérik az USL két vezető politikusát, hogy „vizsgálják felül" Gigi Becali jelölését a parlamenti választásokon.gigi-becali

Becali: barmokat nem hallgatok meg

A felhívásra kedden reagált az üzletember is, aki hazugoknak nevezte az aláírókat. Állítása szerint soha nem tett romaellenes kijelentéseket, sokat segített a szegénysorban élő cigányokon. „Azt valóban kijelentettem, hogy kurva az a nő, aki megcsalja a férjét, de emiatt nem kéne tiltakozó levelet írni" – fogalmazott a Romania TV-ben Becali.

Marian Mandache, a Romani CRISS roma jogvédő szervezet elnöke az adásban megpróbálta elmagyarázni Becalinak, miért írt alá a felhívást, ám ezt a replikát kapta Becalitól: „Nem hallgatlak meg, mert túlságosan hülye és barom vagy. Viszontlátásra"!

Kimaradt?