Ghișe még mindig hisz Băsescu leváltásában

Ioan Ghișe liberális szenátor még mindig nem nyugodott bele abba, hogy érvénytelen volt az államfő leváltására kiírt referendum, így Traian Băsescu megőrizhette mandátumát.

A politikus hétfőn a két ház jogi szakbizottságainak együttes ülésén arra kérte Valer Dorneanu ombudsmant, hogy támadja meg az Alkotmánybíróságon a referendumtörvényt. Ghișe  arra panaszkodott, hogy több tucat állampolgár aláírásával ellátott hasonló kéréssel fordult már korábban is az nép ügyvédje intézményéhez, amikor Dorneanu szabadságon volt, ám helyettesei elutasították.ghise

„Az ön demokrata liberális és RMDSZ-es beosztottjai elutasították az állampolgárok kérését azzal, hogy ez nem időszerű. Milyen jogon tiltja meg az ombudsmani hivatal az állampolgároknak azt, hogy megkérdőjelezzék a referendumtörvény részvételi küszöbre vonatkozó előírását?” – méltatlankodott a szenátor.

Ioan Ghișe egyébként már párttársai körében is gúnyolódások céltáblája lett. Kollégái a háta mögött azokhoz a japán katonákhoz hasonlítják, akik évtizedekig nem tudták, hogy véget ért a háború. A szenátor a referendum után azzal hívta fel a figyelmet, hogy egyszemélyes tüntetést tartott Traian Băsescu ellen a Cotroceni-palota előtt.

Kimaradt?