Tárt karokkal fogadták Gigi Becalit a liberálisok

Választási együttműködésről köt megállapodást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Új Generáció Pártjával (PNG), ennek részeként a PNG elnöke, Gigi Becali európai parlamenti képviselő, üzletember és futballmecénás liberális jelöltként indulhat a decemberi parlamenti választásokon - jelentette be hétfőn Crin Antonescu, a PNL elnöke.Untitled-1

A liberális politikusok közül többen is ellenezték, hogy a rasszista kijelentéseiről elhíresült Becali, aki a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt listáján, Corneliu Vadim Tudor mellett jutott be 2009-ben az Európai Parlamentbe, a PNL jelöltje legyen, ám a párt hétfői elnökségi ülése egyhangúan megszavazta a két párt együttműködését.

Nem mindenki lelkes

Sajtóértesülések szerint Becali az egymillió euró értékű pártszékházat és Crin Antonescu esetleges államelnöki kampányának anyagi támogatását ajánlotta fel a PNL-nek. Az "üzlet" ellen Călin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök, a PNL korábbi elnöke és Puiu Haşotti jelenlegi, valamint Mircea Diaconu korábbi kulturális miniszter is szót emelt.

Míg a Steaua futballklub mecénásaként ismertté vált Becali a múlt héten még a két párt fúzióját helyezte kilátásba, hétfőn Antonescu már úgy nyilatkozott, hogy a PNG megőrzi függetlenségét, csak választási együttműködésről van szó. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöki tisztségét is betöltő liberális vezető szerint a megkötendő megállapodás értelmében a - közvélemény-kutatások szerint 2-3 százalékos támogatottsággal rendelkező - PNG is az USL  jelöltjeit támogatja a decemberi parlamenti választásokon, Becali pedig "formailag" belép a PNL-be, hogy az USL szenátorjelöltjeként indulhasson abban a bukaresti kerületben, ahol a Steaua-klub működik.

Becalinak Ponta is örül

Hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, az USL másik társelnöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja Becali USL-jelöltként való indulását. Ponta korábban egy televíziós interjúban úgy fogalmazott, "én is Steaua-szurkoló vagyok, miért is ellenezném".

Gigi Becalit több ízben megbírságolták idegengyűlölő, rasszista kijelentései miatt, és több ügyben indult ellene büntetőeljárás. 2009-ben néhány hetet vizsgálati fogságban töltött, amikor önbíráskodással gyanúsították, ám feljelentője időközben visszavonta panaszát, így a bíróság első fokon felmentette az üzletember-politikust.

Kimaradt?