„Ott van a nevem a választási cédula első helyén"

"Olyan Romániáról beszéltem az elmúlt hetekben, amely tiszteli a polgárait, a helyi közösségek érdekeit" - jelentette ki csütörtökön az eddigi kampányát összegző kolozsvári sajtótájékoztatón az RMDSZ államfőjelöltje.

Kelemen Hunor szerint az állam feladata a jóléti társadalom megteremtése, de ez csak az állampolgárok és az állami intézmények közötti bizalom megteremtésével lehetséges. Ahhoz, hogy ez a bizalom megerősödjön, öt területen tartja fontosnak a konszenzus megteremtését a jelölt az államfőválasztás után: oktatás, egészségügy, infrastuktúra, mezőgazdaság és többég-kisebbség viszonya. „Az erdélyi magyar közösség számára szükségesek azok a garanciák, amelyek az identitásunk megőrzését tudják biztosítani. A szubszidiaritás érvényesülése is elengedhetetlenül fontos" – jelentette ki.

Szerinte akkor lehet ezeket a célokat elérni, ha a lebontják az előítéleteket, a román társadalmat is átható bizalmatlanságot. Ehhez azonban új, a 21. század elvárásainak is megfelelő alkotmányra van szükség, amely a regionális identitásra való garanciákat is tartalmazza. „A régi alkotmány toldozása, foltozása nem lehetséges. Az eddigi alkotmány sokkal több problémát okozott, mint amennyit megoldott. Olyan kitételeket tartalmaz, amely megtiltja, hogy mi gondolkodjunk. Megtiltja, hogy bizonyos cikkelyeket módosítsunk" – magyarázta. A jelölt hozzátette, az új alaptörvény kidolgozása a 2016-ban felálló új parlament feladata lenne.

Kelemen Hunornak meggyőződése, hogy sikerült elmagyaráznia a programját a kampányban. Nagy részvételre számít, szerinte a magyarok is szép számban elmennek majd szavazni. „Remélem, megértették, hogy ez a választás róluk is szól. Egy elnök víziója meg tudja határozni egy társadalom állapotát. Az országnak építészre, nem neurotikus építőtelep-vezetőre van szüksége. Ha a romániaiak jó választást akarnak, ott van a nevem a választási cédula első helyén" – jelentette ki Kelemen Hunor.

Újságírói kérdésre elmondta, az RMDSZ nem tűzött ki konkrét célt a jelöltje első fordulós eredménye tekintetében. "Számunkra sokkal fontosabb volt a programunk ismertetése. Az volt a fontos, hogy el tudjuk mondani, milyen Romániát képzelünk el, és hol látjuk a magyar közösség helyét az ország jövőjében" – fogalmazott a politikus.

Cikkünk frissül

Kimaradt?