Partiumi kampányhajrá Nagyváradon (FOTÓK)

Pénteken este a Nagyváradi Állami Filharmóniában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje a Partiumi  kampányhajrá elnevezésű rendezvényen mondott beszédet. A rendezvényen közreműködött többek között Thurzó Zoltán zongoraművész, Szőcs Lőrincz prímás és Páll Tímea énekes, és kampányfilmeket is levetítettek.

Örömünkre szolgál, hogy ennek az estének a házigazdái lehetünk, mondta Biró Rozália szenátor, aki a magyar, a román és az uniós hHimnusz elhangzása után házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Bár nagyszerű kampánybeszéddel készült, ezt a reggel történések miatt ez elnapolja, ehelyett inkább „mesét” mond, fogalmazott a szenátor, aki ezt követően „Tündérországról” beszélt, és arról, hogy ma is vannak „fénykibocsátó”, egymás felé forduló emberek. Van olyan közöttünk, akinek van bátorsága ahhoz, hogy mintegy másfélmillió ember gondját, akarását a vállára vegye, mondta Biró Rozália, aki Kelemen Hunort utólag köszöntötte születésnapja alkalmából, majd az aznap ünneplő Török Lászlót és szombaton ünneplő Bradács Alízt is köszöntötte. Vannak napok, mint november 2-a, amikor rajtunk is múlik, mi és hogyan következik Tündérországunk életében, ilyenkor a közösségnek is szüksége van jelenlétünkre, fogalmazott a szenátor.

Szintén házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RMDS ügyvezető elnöke. Bihar megye a frontvonalak városa, de nekünk nem lehet tabuhelyszín, hiszen a mienk is. Az ügyvezető elnök felidézte a szövetség múltját, és azt is hozzátette, ez az a szövetség, amely 25 éve változatlan névvel és jellel indul a választásokon, és saját jogán jut be  a parlamentbe, a megyei önkormányzatokba, szerez polgármesteri tisztségeket és intézi ennek a közösségnek az ügyeit. „Hiszem azt, hogy nekünk ez a feladatunk, hogy ezt az értéket tovább vigyük, ezt az egységet, ezt az erőt felmutassuk, mert ettől lesz ennek a közösségnek nemcsak múltja, nemcsak jelene, hanem jövője is” – fogalmazott Szabó Ödön, majd hozzátette, nem szabad lebecsülni a közösség erejét. Van egy jelöltünk, aki kampányban is elmondja, hogy mit szeretnénk, de azt, hogy a szövetségnek és a jelöltnek mennyire figyelnek a hangjára, mi határozzuk meg, a hangerőt mi adjuk, szavazatainkkal.

Kelemen Arany-földet kapott útravalóul

Dánielisz Endre nagyszalontai nyugalmazott tanár, helytörténész szülővárosáról beszélt, és az Arany-portáról hozott földdel ajándékozta meg a jelöltet, majd Böjte Csaba ferences szerzetes videoüzenetét láthatták a jelenlévők. Kovács Péter kampányfőnök, az RMDSZ főtitkára  Kelemen Hunor kampányfőnöke elmondta, itt gyökereznek azok a hangok, amelyek a megosztást sürgetik, de ők válasz nélkül hagyták az elvtelen támadásokat. „Az erdélyi magyarságnak „kiszámítható jövőre, jólétre és biztonságra van szüksége” – mondta a főtitkár, aki arról is beszélt, hogy a többség és kisebbség közötti előítéleteket le kell bontani. Az erdélyi magyarság közel száz éve autonómiáról álmodik, ez nekünk azt jeleneti elsősorban, hogy magunk döntünk saját sorsunkról, nagyobb lehetőséget és felelősséget is jelent, tette hozzá. Az RMDSZ kampánya nem egy másik jelöltről szólt, tette hozzá és a kampányhajrá fontosságáról is beszélt. Az első évforduló a magyarság, a másik az ország jövője szempontjából fontos, jövő vasárnap mutassuk meg újra, hogy egységes és erős a magyarság – zárta beszédét.

A Szilágy megyeiek támogató üzenetét Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, a Szatmár megyeiét pedig Pataki Csaba, a Szatmár megyei szervezet elnöke tolmácsolta, majd Kelemen Hunor beszédével zárult a találkozó.

Olyan jövőt képzelnek el, melyben az ország minden polgára jobban fog élni, mondta az államfőjelölt, és minden kérdésről, amiről úgy gondolják, hogy egy közéleti embernek, az RDMSZ véleménye van, beszélnek, akárcsak az eddig kampányok során. Jó alkalom ez arra is, hogy megszólítsák a többséget, és a párbeszédhez kell türelem, jó érvek, és sok ember, aki ugyanígy érvel. Beszélt az autonómiáról, arról, hogy ez nem jelent elszakadást, szegregációt. Hozzátette: a kommunizmus egyik súlyos öröksége a bizalomhiány többség és kisebbség között. A bizalom az a társadalmi tőke, amely nélkül nem működik jól a társadalom, de a szövetséget jellemezte a bizalom, enélkül nem lehetett volna megtartani 25 éven keresztül.

Ilyen Romániát szeretne

„Mi olyan Romániát szeretnénk, amelyik erős ország, de amely tiszteli polgárait és az itt élő őshonos nemzeti kisebbségeket is” – mondta Kelemen Hunor, aki az intézményes garanciák fontosságát is hangsúlyozta. Hozzátette, amit  az RMDSZ ajánlana, az bárhol működne az országban, mert a szubszidiaritás elvén alapul. „Olyan országot akarunk 2014 után, amely regionális alapon szerveződik, mert a regionális identitásoknak nagy szerepe van, amelyben az államigazgatás van a polgárokért, és nem fordítva, amely képes felszámolni a szegénységet munkahelyteremtéssel, amely a társadalmi szolidaritást azzal növeli, hogy megbízik a polgáraiban. Olyan országot, amelyben az oktatásra nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint az altalajkincsek esztelen kitermelésére” – sorolta az államfőjelölt. Ezért szükség van egy új Alkotmányra, mely azzal kezdődik, hogy az itt élő őshonos nemzeti kisebbségeket elismeri államalkotó tényezőként. Romániának az Unióban is azt a hangot kell képviseli, amely egy erősebb Európát szorgalmazza.

Terveik megvalósításához őt fő területen lenne szükség hosszú távú megállapodásra a politikai szereplők között: az oktatás, az egészségügy, a nagy infrastruktúrák, a mezőgazdaság, a többség és kisebbség viszonya. Egy ilyen csomag az országot és az erdélyi magyarságot is erősebbé teszi. Véget ér egy tíz éves korszak, és az államelnök víziója meghatározza a társadalom és az ország állapotát. „Aki azt mondja, nem a romániai magyarok dolga, ki lesz az ország elnöke, az félrevezeti a társdalmat, támogatóit, vagy nem érti, mit a tétje ennek a választásnak. Nekünk föl kell mutatni azt, hogy erős közösség vagyunk” – mondta az RMDSZ államfőjelöltje, mert így tudjuk elvégezni stratégiai terveinket. Fontos, hol leszünk az új időszak kezdetén, ha föl tudjuk mutatni, hogy a romániai magyarság nagy többsége támogat, akkor beleszólhatunk abba, milyen lesz az ország. Minden magyarember szavazatán múlik a mi közös jövőnk, és minden magyar embert képviselni fogunk – zárta beszédét Kelemen Hunor.

Kimaradt?