Lemondott képviselői mandátumáról Viorel Hrebenciuc

Megvált kedden képviselői mandátumától Viorel Hrebenciuc, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióvezetője, az erdő-visszaszolgáltatással kapcsolatos korrupciós ügy egyik gyanúsítottja. Lemondását Valeriu Zgonea házelnök jelentette be.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség múlt héten a politikus előzetes letartóztatását kérte a parlamenttől. A képviselőház jogi szakbizottsága éppen kedden tárgyalta volna a vádhatóság kérését, ám így a testület ülése okafogyottá vált. Mentelmi joga megszűntével Hrebenciucit várhatóan azonnal letartóztatják, ha ezt bíróság is engedélyezi.

"Hrebenciuc tapasztalt politikus, és nem szeretné, hogy ügye a választási kampány központi témája legyen" - mondta képviselőtársáról Zgonea. A frakcióvezető lemondását azonban a házelnök csak jövő héten közli a képviselőház plénmua előtt, és csak ezután jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. Értelemszerűen a politikust emiatt leghamarabb csak jövő héten helyezhetik vizsgálati fogságba.

Hrebenciuc az államnak 300 millió eurós kárt okozó illegális erdő-visszaszolgáltatási ügy egyik gyanúsítottja, ezért kérte az ügyészég az előzetes letartóztatásának jóváhagyását a parlamenttől. A frakcióvezető ellen emellett egy másik ügyben is bűnvádi eljárás idult. Azzal gyanúsítják, hogy újabb amnesztiatervezet előterjesztését kérte Dan Șova szenártól, akinek támogatást ígért a PSD elnöki tisztségének megszerzéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?