DNA

Șova-Hrebenciuc: beszédes lehallgatási jegyzőkönyvek

Elképesztő részleteket közölt hétfő este a román média két bűnvádi alatt lévő szociáldemokrata politikus, Viorel Hrebenciuc képviselő és Dan Șova szenátor beszélgetésének lehallgatási jegyzőkönyvéből. Előbbi újabb amnesztiatervezet előterjesztését kérte utóbbitól, akinek támogatást ígért a PSD elnöki tisztségének megszerzéséhez.

Elsősorban a Viorel Hrebenciuc képviselőházi frakcióvezető és Dan Șova szenátor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője beszélgetésének lehallgatási jegyzőkönyveire alapozva indított hétfőn bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a PSD két, befolyással történő üzérkedéssel gyanúsított politikusa ellen. Az október 17-i beszélgetés átirata megtalálható abban a jelentésben, amelyre hivatkozva a vádhatóság Hrebenciuc előzetes letartóztatását kérte a múlt héten a parlamenttől.

A jelentést a román sajtó megszerezte, és hétfő este részleteket közölt belőle. Ezekből kiderül: Hrebenciuc egy újabb amnesztiatervezet előterjesztését, illetve a pártvezetők haszonszerzés céljából történő nyomásgyakorlását bűncselekménynek nyilvánító törvény módosítását kérte Șovától, akinek támogatást ígért a párt elnöki tisztségének megszerzéséhez, arra az esetre, ha Victor Ponta jelenlegi PSD-elnök az államfőválasztás után távozni fog a párt éléről.

 A PSD tavaly decemberben akartak amnesztiatörvényt elfogadtatni a parlamentben, de a végszavazást elhalasztották, miután akkori koalíciós partnerük, a Nemzeti Liberális Párt bejelentette, hogy nem támogatja a jogszabályt. Az ellenzék azzal vádolta a PSD-t, hogy korrupt politikusainak - köztük az akkor még börtönbüntetését töltő Adrian Nastase volt kormányfőnek - akar mentőövet dobni az amnesztiatörvénnyel.

Beszélgetésük előzménye, hogy Hrebenciuc az államnak 300 millió eurós kárt okozó illegális erdő-visszaszolgáltatási ügy egyik gyanúsítottja, ezért kérte az ügyészég az előzetes letartóztatásának jóváhagyását a parlamenttől. A kiszivárgott jegyzőkönyvből pedig kiviláglik: a sajtóban „a nagy kombinátorként” nevezett politikus érezhette, hogy az ügyészség megszorongatja, ezért fordult Dan Șovához segítségért. A beszélgetésükön Hrebenciuc egyébként következetesen „boss”-nak (főnöknek) nevezi a szenátort.

Részletek a lehallgatási jegyzőkönyvből

HREBENCIUC VIOREL: …Megmondom neked őszintén, tennünk kell valamit az amnesztiával. Látod te is, hogy…

ŞOVA DAN: Amnesztia és kegyelemgyakorlás kötelező módon!

HREBENCIUC VIOREL: Légy szíves mond ezt el a pártban is.

ŞOVA DAN: Tudja ön is, hogy mit kell tennünk, elnök úr. A hivatali visszaélés bűncselekményt nem törölhetjük, de…

HREBENCIUC VIOREL: Persze, ez így rendben van. És ahogy korábban beszéltünk a pártelnökség kapcsán. Korszerűsítened kell a pártot, legyen aktívabb. Világos, hogy érvényesíteni tudod majd az akaratodat. A párt mindent jóváhagy. Hatalmas tekintélyed van, hallgasd meg, amit mondok. Nem vagyok bolond.

ŞOVA DAN: Mindenki mellém áll azok közül, akikkel beszélem a Victor (Ponta – szerkj. megj.) utáni időszakról. Nem akarják, hogy Liviu (Dragnea, a PSD főtitkára – szerk. megj.) legyen az elnök.

HREBENCIUC VIOREL: Boss, én sem akarom, hogy Liviu legyen az elnök! Gyakorlatilag rád összpontosítok…

Mit mond Victor Ponta?

A frakcióvezetőt ért újabb korrupciógyanút Victor Ponta pártelnök-kormányfő nem kívánta kommentálni, csak annyit jegyezett meg, hogy hiába van elnökválasztási kampány, a román média csak két "szereplővel" foglalkozik, vele, és a DNA-val. Ponta arra utalt, hogy az utóbbi időben különösen sok, vezető politikusokat érintő üggyel rukkolt elő a korrupcióellenes ügyészség.

Az államfőhöz közel álló Hotnews.ro hírportál múlt heti összesítése szerint az 580 tagú kétkamarás parlament 35 tagjának "gyűlt meg a baja" az igazságszolgáltatással, a legtöbb esetben valamilyen korrupciós ügyben: 11 ellen vádat emeltek, 17 ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, kettőt első fokon elítéltek, egy jogerős felfüggesztett börtönbüntetést kapott, 4-nek az esetében - akik kormánytagok voltak - a parlament nem járult hozzá a bűnvádi vizsgálat lefolytatásához. Rajtuk kívül három törvényhozó elveszítette a mandátumát, mert jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték, egy pedig önként lemondott, hogy bírósági ügye ne vessen rossz fényt a szenátusra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?