Ponta: az első forduló után döntik el, kit támogatnak a másodikban

A bukaresti kormánykoalíció az elnökválasztás első fordulója után dönt arról, melyik versenyben maradt elnökjelöltet támogatja a második fordulóban, és arról, ki legyen a következő miniszterelnök - jelentette be hétfőn az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta kormányfő.

Ponta a koalíció hétfői egyeztetése után emlékeztetett, hogy három elnökjelöltjük van, (a miniszterelnök mellett) Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is indul. Az egyeztetésen megállapodtak, hogy november 3-án találkoznak, és eldöntik, kit támogatnak az államfői tisztségre, ha csak egyikük marad versenyben, és ki lesz a miniszterelnök.

A szociáldemokrata politikus többször is jelezte, nem akar a saját pártjából miniszterelnököt jelölni, ha államfővé választják. A román sajtó arra számít, hogy Ponta a liberális Tăriceanut bízná meg kormányalakítással.

A szenátusi elnök egy új, a szociáldemokratákkal együttműködő liberális politikai alakulat szervezésébe kezdett, miután kilépett a februárban ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Pártból (PNL). Tăriceanu, a PNL korábbi elnöke, 2004 és 2008 között volt már Románia miniszterelnöke.

Kimaradt?