Kelemen: az RMDSZ-ben nincsenek titkos ügynökök

Kelemen Hunornak meggyőződése, hogy az RMDSZ-ben nincsenek titkos ügynökök. Erről a szövetségi elnök és államfőjelölt az Adevărulnak adott interjúban beszélt héfőn. A politikus a napilap (és portál) publicistáinak kérdéseire válaszolt.

Az RMDSZ elnökét többek arról faggatták: beférkőztek-e szerinte a szervezet soraiba a magyar vagy román hírszerzés ügynökei? Kelemen határozott nemmel válaszolt, a kampány középpontjában álló titkosgynök-vitát pedig "enyhén hamis" problémafelvetésnek nevezte. 

"Sem a sajtóba, sem az igazságszolgáltatásba és a politikába sem lenne szabad beférkőzniük a titkosszolgálatoknak. A kérdés inkább az, hogy ellenőrzése alatt tudja-e tartani a parlament ezeket az intézményeket. A benyomásom az, hogy jelenleg ez az ellenőrzés nem annyira mélyreható, mint más országokban" – fogalmazott az RMDSZ államfőjelöltje.

 Kelemen hangsúlyozta: a a székelyföldi magyar közösség autonómiája nem egy országrész Romániából történő kiszakítását jelentené. "A szecesszionista törekvések nem vezetnek sikerre" – jelentette ki. Hozzátette, félreértik a romániai magyarok szándékait, akik attól tartanak, hogy ez a közösség egy államot akar létrehozni az államon belül. "Az autonómia szubdszidiaritást jelent. Intézményes garanciákat kérünk a nemzeti önazonosságunk megőrzésére" – magyarázta.

Kérdésre válaszolva azt mondta: szerinte kevesebb mint ötven év múlva elérhető Romániában Székelyföld autonómiája. "Hiszek az érvek erejében és az empátiában. A rendszerváltás óta nagyon sok minden megváltozott Romániában. A románok egy idő után már nem fognak megijedni az autonómia fogalmától" – fogalmazott a politikus.

Kelemen korainak tartotta a választ arra a kérdésre, hogy melyik jelölt mellé áll majd az RMDSZ az elnökválasztás második fordulójában. Azt mondta: erről "pragmatikusan" dönt majd a szövetség. 

 

Cikkünk frissül

Kimaradt?