Nyugtatja a román közvéleményt a brit nagykövet

Londonnak nem áll szándékában vízumkötelezettséget bevezetni a román állampolgárok számára – közölte a Medifafax kérdésére válaszolva Nagy-Britannia bukaresti nagykövete.martinharris

Martin Harris a brit belügyminiszter minapi kijelentéseivel kapcsolatos romániai aggodalmakat kívánta eloszlatni. Theresa May vasárnap azt nyilatkozta: az EU-tagállamokból érkezők szabad beutazásának felülvizsgálatát fontolgatja a kormányzó Konzervatív Párt. A szándékot helyeselte David Cameron miniszterelnök is.

A bukaresti brit nagykövet szerint a belügyminiszter nem Romániára vagy Bulgária gondolt, amikor ezt a bejelentést tette. „A londoni kormány álláspontja nem változott: 2013-ig érvényben maradnak a romániaiakat érintő munkaerő-piaci korlátozások, ám utána ezeket is feloldjuk. Theresa May arra utalhatott, hogy fel kell lépni a munkaerő szabad áramlásához kapcsolódó visszaélések ellen" – pontosított a diplomata.

Miről beszélt Theresa May?

Theresa May a párt éves kongresszusa előtt adott interjút a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak. Kijelentette: felkérte William Hague külügyminisztert arra, hogy az unión belüli szabad utazás is legyen része annak a stratégiai felülvizsgálatnak, amelyet a brit kormány tervez Nagy-Britannia és az EU viszonyának kérdésében.theresa-may

May megfogalmazása szerint a felülvizsgálat kiterjed arra is, hogy hol húzódik a döntéshozatali hatáskörök határa az EU és a brit kormány között, és ő egyértelműen azt szorgalmazza, hogy az uniós polgárok szabad utazásának kérdése részét képezze e felülvizsgálatnak.
A belügyminiszter nem nevezte meg azokat az EU-tagállamokat, amelyeket a szabad beutazás brit felülvizsgálata érinthet. A The Sunday Times által név nélkül idézett más kormányzati források szerint ugyanakkor Románia és Bulgária ebbe az országcsoportba tartozna.

Cameron is egyetértett

David Cameron brit miniszterelnök, aki a Konzervatív Párt hivatalosan hétfőn kezdődő birminghami kongresszusa előtt interjút adott a BBC televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorának, kijelentette, hogy egyetért a belügyminiszter által megfogalmazottakkal.
A vasárnapi BBC-interjúban közölte: hisz az európai egységes piacban és az utazási szabadságban, ám két héttel ezelőtt meglátogatott két nagy-britanniai gyárat, és feltette azt a kérdést, hogy mekkora a más EU-tagállamokból érkezett munkavállalók aránya a két üzemben. Az egyikben azt válaszolták, hogy 50 százalék, a másikban azt, hogy 60 százalék, "miközben a mi országunkban oly sok a munkanélküli".David-Cameron

Arra a riporteri kérdésre, hogy London reálisan számíthat-e egy olyan alapvető EU-szabály újratárgyalására, mint az unión belüli szabad mozgás, a brit kormányfő kitérően csak annyit mondott: meg kell vizsgálni a döntési hatáskörök "egyensúlyát", és ennek keretében "minden ponton végig kell menni", meghatározva, hogy mi szolgálja Nagy-Britannia érdekeit.

Cameron már korábban több ízben kijelentette, hogy ha a 2004-es EU-bővítés idején a konzervatívok lettek volna kormányon, az akkori munkáspárti kormánnyal ellentétben korlátozták volna a munkaerő-beáramlást az újonnan EU-taggá vált közép- és kelet-európai országokból.

A Konzervatív Párt részéről azonban most hangzott el első ízben és legmagasabb politikai szinten az az igény, hogy az unión belüli szabad utazás és munkaerő-áramlás teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Kimaradt?