Kerekes Károly: nem kell kiállnom az utcasarokra

Kerekes Károly parlamenti képviselő a december 9-i parlamenti választásokon a marosvásárhelyi 1-es számú választókerületben indul képviselőjelöltként és nem a Nyárád- és Kis-Küküllő-mentén, mint eddig. A maszol.ro az új helyzetről faggatta a politikust.

Marosvásárhelyen nehezebb helyzetből indul, mint a korábbi választókerületében, melyek az esélyei a mandátumhoz jutáshoz?

Marosvásárhely 1-es számú kerületében eddig Borbély László indult. Itt többségében magyar a lakosság, képviselőtársam 54 százalékos eredményt ért el, ezt remélem, hogy én is el tudom érni ezt a szavazatarányt. Ha az emberek értékelik az eddigi tevékenységemet, ha úgy érzik, szükség van olyan politikusra, aki szociális problémákkal foglalkozik, akkor eljönnek szavazni, és bejuttatnak a parlementbe.kerekes

Ön döntötte el a helycserét, vagy az RMDSZ felsőbb vezetése?

Egy rövid megbeszélésem volt Borbély Lászlóval, aki elmondta az indokait, hogy miért nem indulna Marosvásárhelyen, és elmondta azokat az indokokat is, hogy miért indulna abban a kerületben, ahol én tevékenykedtem. Javára szól az, hogy fejlesztési miniszter volt, a vidéket jól ismeri, már tapasztalata van ezen a területen, tehát tud segíteni. Nem ellenkeztem, azt mondtam, el tudom fogadni az indokait. Én szociális kérdésekkel foglalkozom, amiből talán városon még több van, mint falun, és számomra ez komoly kihívást jelent. Ebben a kerületben sokkal nehezebb mandátumhoz jutni. Nyárád-mentén és a felső Kis-Küküllő-mentén többségében magyar emberek élnek, könnyű nyerni egy magyar jelöltnek, különösen, ha nincsen ellenjelöltje. Marosvásárhelyen sokkal nehezebb, itt a román pártokkal kell megküzdeni, megtörténhet, hogy magyar jelölt is lesz, ami az esélyeimet valóban csökkentheti. Ám én ezt vállaltam, mert ha a négy évvel ezelőttinél sokkal nehezebb körülmények között sikerült bejutnom a parlamentbe, akkor igazolva látom azt a tevékenységi vonalat, amelyet 1992-ben.

Borbély László megkezdte a kampányát, valamennyi Nyárád-menti településen szervezett rendezvényen részt vesz. Ön hogyan kampányol?

Nekem is itt kell lennem minden rendezvényen, azon kívül több találkozóm is lesz a nyugdíjasokkal, a civil szervezetekkel. Persze nem kopogok be minden házhoz, nem állok ki az utcasarokra; 22 év után már annyira ismernek, hogy úgy gondolom, ez nem szükséges.

Kimaradt?