Băsescu: Ponta a külföldi hírszerzés ügynöke volt

Traian Băsescu államfő szerint az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt 1997 és 2001 között.

Băsescu a Realitatea TV hétfő esti műsorában fedte fel, kire utalt, amikor hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy egy volt titkos ügynök is indul a választásokon. Akkor - anélkül, hogy megnevezte volna - felszólította az illetőt, hogy egészítse ki önéletrajzát.

Băsescu kifejtette, nem szégyen, ha valaki az egyik szolgálatnak dolgozott, de a választóknak szerinte joguk van ezt tudni, hogy eldönthessék, akarnak-e olyan államfőt, akit az egyik titkosszolgálat is "a kezében tart". "Volt főnöke az arcába fog vigyorogni, amikor elnök lesz" - jelentette ki Băsescu.

Az elnök azzal támasztotta alá állítását, hogy Ponta - a Legfelső Védelmi Tanácsot megkerülve - állítólag kormányhatározatot írt alá, amelynek értelmében nemcsak az aktív ügynök listája minősül államtitoknak, de immár volt ügynökeiket sem fedhetik fel a titkosszolgálatok. Băsescu úgy vélekedett, ennek a kormányhatározatnak védőernyője alatt Ponta le fogja tagadni ügynökmúltját, mert biztos lehet benne, hogy nem fedik fel.

Az elnök szerint Teodor Meleșcanu, a SIE volt igazgatója "falazott" Pontának. Amikor az elnök egy szociáldemokrata képviselő interpellációja nyomán gyanút fogott, és rákérdezett a SIE igazgatójánál, hogy van-e a kormánytagok között korábbi ügynök, Meleșcanu - a kormányhatározatra hivatkozva - megtagadta a választ, arra hivatkozva, hogy ez államtitok. "Az államfőnek bármilyen államtitokhoz hozzáférése van. Azzal, hogy ezt megtagadta, megengedhetetlen precedenst teremtett a szolgálat történelmében" - méltatlankodott Băsescu, hozzátéve, ezek után "száműzte" Meleșcanut, és közvetlenül a SIE-igazgató beosztottjaival dolgozott.

Victor Ponta a képviselőház honlapján közzétett önéletrajza szerint 1995 és 1998 között a bukaresti első kerületi bíróságon dolgozott ügyészként, majd 1998 és 2001 között a legfőbb ügyészség korrupcióellenes részlegére került, ahol pénzügyi-gazdasági bűncselekményekre szakosodott. Ebben az időszakban Görögországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban vett részt szakmai továbbképzéseken.

A Realitateanak adott interjúból nem derült ki, hogy pontosan mire alapozza Băsescu a miniszterelnök ügynökmúltjával kapcsolatos meggyőződését, miután a kémfőnök megtagadta tőle ennek igazolását. Teodor Meleșcanu egyébként a jelölési határidő előtt egy nappal váratlanul lemondott a SIE éléről, hogy indulhasson az államfőválasztáson, így ő is a 14 elnökjelölt egyike.

"Úgyis le fogja tagadni"

Az államő kijelentette: nem is Victor Ponta magatartása zavarja ("Róla mindig tudtam, hogy hazug" - jelentette ki), hanem a Teodor Meleșcanué, akik politikai játszmákba vonta be az általa vezetett titkosszolgálatot. Arra a kérdésre, hogy szerinte befolyásolja-e a múltjával kapcsolatos információ feltárása a kormányfő elnökválasztási esélyeit, Băsescu kijeletette: "Nem tudom. De szavamra mondom, engem inkább a politikai alapon kinevezett titkosszolgálati vezető magatartása zavar."

Az államfő szerint Victor Ponta – éppen az említett kormányhatározatra hivatkozva – amúgy is le fogja tagadni a titkosügynöki múltját. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a kormányfő törvényt szegett: az ügyészek jogállásáról szóló törvény szerint ugyanis a bírák és az ügyészek ne dolgozhatnak a titkosszolgálatokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?