Egy tanú szerint Ponta és Năstase is érintett Microsoft-dossziéban

Egy tanú szerint Victor Ponta jelenlegi és a börtönből nemrégiben szabadult Adrian Năstase volt miniszterelnök is érintett abban a körvonalazódó óriási korrupciós botrányban, amelyben kilenc volt miniszter ellen indítana bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Mint ismert, a vádhatóság szerint az iskolai Microsoft-licencekre 2004-ben kifizetett 54 millió dollárból 20 millió a nagyszabású közbeszerzés jóváhagyásában és lebonyolításában érintett minisztériumi döntéshozókhoz vándorolt.

A Năstase-kormány (2000-2004) volt minisztereit azzal gyanúsítják, hogy csúszópénzt kértek és kaptak annak fejében, hogy a megrendelést a Fujitsu Siemens Computers kapja meg, annak ellenére, hogy a cég korábban nem forgalmazott oktatási szoftvereket. A DNA azt állítja, hogy a 2004-es keretszerződés megkötésekor eltérítették a Microsoft által felajánlott 47 százalékos árengedményt, amiből a korrupciós ügylet haszonélvezőinek fizettek "jutalékot".

A főügyészség kedden kérte a gyanúsított miniszterek mentelmi jogának megvonását az illetékes intézményektől. A kérelemhez bizonyítékokat, többek között tanúvallomásokat is csatolt. Az egyik tanú pedig a Mediafax szerint azt állítja, hogy 2004-ben, a Năstase-kormány idején az akkoriban a miniszterelnök ellenőrző testületét vezető Victor Pontát is sikerült megvesztegetnie Microsoft-dosszié néven ismert korrupciós ügy egyik kulcsfigurájának, a Fujitsu Siemens Computers vezetőjének, Claudiu Floricának.

A tanú szerint a jelenlegi miniszterelnök nem csúszópénzt kapott, hanem szolgálataiért cserében a cég Fujitsu számítógépekkel szerelte fel a Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezetének székházát. A TSD elnöke 2004-ben Ponta volt.

Ponta: le akarnak járatni

Az újságírók kérdésére kedden Ponta leszögezte, hogy 2004-ben a szerződések nem tartoztak illetékességébe, a vizsgálati részleget 2004 márciusától már nem ő vezette, mert közben kinevezték európai integrációs miniszternek, a TSD nem különálló jogi személy, és így adományokat sem fogadhatott el, az ifjúsági szervezet székházát pedig különben is már két évvel korábban, 2002-ben felavatták.

A szociáldemokrata politikus kifejezte meggyőződését, hogy a sajtót politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő emberei látják el őt lejáratni próbáló álhírekkel a novemberi választások előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?