Pont kerül a zászlóviták végére?

A szenátus 83 támogató szavazattal elfogadta kedden azt a törvénykezdeményezést, amely értelmében a területi közigazgatási egységek – községek, városok, megyék – tanácsa dönthet a saját zászló használatának kérdésében.

A tervezet továbbá azt is előírja, hogy a zászlókon szerepelhet a helyi címer, valamint a közigazgatási egység neve is, ez utóbbi a nemzeti kisebbségek nyelvén is használható ott, ahol az említett közösség eléri a húsz százalékot.

„A helyi önrendelkezés szempontjából azért fontos ez az intézkedés, mert a közösség identitásának kifejezéséhez szorosan hozzátartozik a helyi szimbólumok használata is” – emelte ki Klárik László Attila, az RMDSZ szenátora, a Közigazgatási Bizottság tagja.

A szenátor elmondta, a háromszéki önkormányzatoknak számtalan problémája származott abból, hogy a prefektusok megtámadták azokat a tanácshatározatokat, amelyekkel elfogadták a helyi zászlóhasználatot. „Ezért akartuk azt, hogy ugyanaz az előírás vonatkozzon Székelyföldre, mint Románia más régióira” – hangsúlyozta Klárik László Attila.

A "zászlóvitáknak" ezzel azonban még nincs vége, mert a kérdésben a képviselőházé a döntő szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?