Húszezer román patriótát keresnek Székelyföldre

Felhívást intézett a román patrióták felé a Vocea Naţiunii Facebook-közösség, a kezdeményezők húszezer hazafi jelentkezését várják a december elsején Har-Kovban (Hargita-Kovászna) szervezendő ünnepségekre.

A Facebook-esemény szövegében arról panaszkodnak, hogy évről évre egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek, amikor „békés és harmonikus nemzeti ünnepüket” ülnék, mert a magyar közösség – élükön a két megye vezetőségével – nyomást helyez rájuk, megfélemlítik őket, sőt – írják egy állítólagos csíkszeredai vallomásra hivatkozva – fizikailag is bántalmazzák őket. A szövegben felemlegetik a kovásznai fejpántos kislány történetét is.

Azt egyelőre nem tudják azonban, hogy melyik város szállítják az összetoborzott a hazafiakat, közleményük szerint ezt november utolsó hetében döntik el. Az azonban már biztos, hogy a kezdeményezés mellé álló cégeknek köszönhetően ingyenes szállítást és étkeztetést biztosítanak.

Az esemény oldalán már szavazás is indult, hogy melyik városban szervezkedjenek. Egyelőre Sepsiszentgyörgy vezet 14 vokssal, mellette Csíkszeredát tüntették fel, két szavazattal.

Az ünneplés mellett egyéb programokra is lehet számítani, így a nagy egyesülésről szóló filmeket vetítenének, hazafias dalokat énekelnének, és - szintén hazafias - beszélgetéseket szerveznének a diaszpórában élő románokról. Leszögezik azt is, nem a magyarok ellen tüntetnek majd, a rendezvénynek nincs politikai színezete, mindössze azt akarják felmutatni, hogy a románok egységesek.

Kimaradt?