Most már végleges az elnökjelöltek listája

Véglegessé vált a novemberi romániai államfőválasztáson induló jelöltek listája, miután a Központi Választási Iroda (BEC) mind a 14 pályázó jelentkezését jóváhagyta, az alkotmánybíróság pedig elutasította az ellenük beterjesztett összes óvást - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A vasárnap esti határidőig a taláros testület mintegy ötven óvást bírált el, de ezek egyikét sem találta megalapozottnak. A legtöbben (kilencen) a legesélyesebbnek tartott jelölt, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök indulásának jogosságát kérdőjelezték meg. A jobboldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének, Klaus Johannis liberális pártelnöknek a pályázata ellen csak ketten emeltek kifogást.

Ha az óvások számán múlna, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke akár az elnökválasztás második fordulójába is bekerülhetne: indulása ellen ugyanis hat óvás érkezett az alkotmánybírósághoz, akárcsak a Külföldi Hírszerző Szolgálat éléről váratlanul lemondó és az elnökválasztásra jelentkező Teodor Melescanu ellen. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje is az "óvásranglista" első felében végzett, ellene négyen emeltek kifogást. Arról, hogy milyen sorrendben kerül fel a 14 államfőjelölt a szavazólapra, keddi ülésén sorshúzással dönt a BEC.

November 2-án, az államelnök-választás első fordulójában Victor Ponta (PSD-UNPR-PC választási szövetség), Klaus-Werner Johannis (ACL), Monica Luisa Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Funar és Teodor Meleșcanu független jelöltek, Elena Udrea (PMP), Dan Diaconescu (PP-DD), Kelemen Hunor (RMDSZ), Szilágyi Zsolt (EMNP), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Szocialista Alternatíva Pártja), William Brânza (Román Ökológus Párt) és Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) vesz részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?