BEC

Kelemen Hunor: bejuthatunk a második fordulóba!

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke benyújtotta hétfőn a Központi Választási Irodához (BEC) az államelnök-választáson való indulásához szükséges iratokat, és leadta a jelöltségét támogató csaknem 270 ezer aláírást.

A novemberi romániai elnökválasztáson azok indulhatnak, akiknek a jelöltségét legalább 200 ezren támogatják.

Az aláírások iktatása után Kelemen Hunor azt mondta: Romániának az oktatásra, kultúrára, kutatásra, és infrastruktúra kell kiemelt figyelmet fordítania, hogy megerősödjék, és meghatározó szerepet játszhasson a térségben és az Európai Unióban. Hozzátette: a kampányban a romániai magyarság sajátságos érdekeit is fel akarja mutatni.

A politikus elhárította azt az újságírói kérdést, hogy kit támogat a választás második fordulójában.  „Azt a kishitűséget kell legyőzni, hogy a második fordulóba az RMDSZ jelöltje nem juthat be. Ha ez mégsem sikerül, akkor majd a két forduló között lesz itt az ideje erről dönteni" - mondta az RMDSZ államfőjelöltje.

Kelemen Hunor az ország fejlődéséről, a magyarság jövőjéről és törekvéseiről fog beszélni az államelnök-választási kampányban, ugyanakkor kerülni fogja a személyeskedő vitákat – mondta az Országos Választási Irodában, és hozzátette, kampánya kulcsszava és vezérelve a „tisztelet” lesz.

„A többség és kisebbség viszonya csak párbeszéddel nyerhet jó megoldásokat. Hiszek abban, hogy Romániában is ez a követendő út, ezért ki kell alakítanunk egy olyan párbeszédet, amelyben lebonthatjuk az előítéleteket. Ahhoz, hogy erős legyen ez az ország, az egyénnek, a családoknak, a közösségnek meg kell adni a kijáró tiszteletet” – mondta a szövetségi elnök. Azt is hangsúlyozta, szükség van a folyamatos beruházásokra az oktatás, kultúra, kutatás, infrastruktúra és társadalmi szolgáltatások terén, hiszen az Európai Unió sikeres országaiban az állampolgároknak ezt nyújtja az állam.

„A választóknak az életerős régiókból álló Romániáról, a magyarság helyzetéről és sajátos törekvéseiről, az ország fejlődési lehetőségeiről fogok beszélni. Olyan országot akarok, amely tiszteli állampolgárait és elismeri a közösségek hozzájárulását a közös fejlődéshez. A magyarság jövőjéről van egy jól körvonalazott elképzelésem, ugyanakkor van kulturális és területi autonómiára vonatkozó törvénytervezete az RMDSZ-nek. Ezeket fogom a következő időszakban országszerte ismertetni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki megköszönte mindazok munkáját, akik aláírásukkal támogatták jelöltségét, és azoknak is, aki a támogató aláírások összegyűjtésében szerepet vállaltak.

Kapcsolódók

Kimaradt?