„A védelmi miniszter tud magyarul, ő a harmadik székely a kormányban”

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes szerint Mircea Duşa védelmi miniszter elfogadható szinten beszél magyarul, és ha az iskolában is tanulta volna a nyelvet, akkor most még jobban beszélne.

Az RMDSZ elnöke a Mediafax szerint ezt vasárnap, a Zilahon tartott sajtótájékoztatóján mondta annak kapcsán, hogy a Hargita megyei román politikus bírálta a szövetség által csütörtökön közvitára bocsátott autonómiatervezetét. Duşa kijelentette, „viccnek is rossz”, hogy a jogszabály kötelezővé tenné a magyar nyelv oktatását a román diákok számára az autonóm Székelyföld területén.

Kelemen a sajtónak elárulta: a védelmi miniszter egészen jól ismeri a magyar nyelvet. „A kormányban néha élcelődnek a kollégák azon, hogy Korodi Attila és jómagam mellett Duşa is székely, mert Hargita megyei” – mondta az RMDSZ elnöke. Hangsúlyozta, a miniszter által kifgásolt előírást a magyar nyelv elsajátításáról nem kötelezettségnek, hanem lehetőségnek kellene tekinteniük a Székelyföldön élő románoknak.

Mircea Duşa egyébként a Szociáldemokrata Párt (PSD) nacionalista szárnyához tartozik, Hargita megye prefektusa is volt. A politikus korábban többször bírálta az RMDSZ különféle kezdeményezéseit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?