Kelemen: feladatunk elmondani, hogy milyen Romániát szeretnénk

„ A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szeptember 22-én, hétfőn adja le az államelnök-választáshoz szükséges aláírásokat Bukarestben. A közel 270.000 támogatói aláírás számomra világos feladatot határoz meg: elmondani, hogy mi, erdélyi magyarok milyen Romániában szeretnénk élni” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje vasárnap Zilahon.

Külön köszönetet mondott Seres Dénesnek, az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezete elnökének az aláírásgyűjtés során végzett kiemelkedő tevékenységért.

„Az államelnöki kampány számunkra egy jó alkalom arra, hogy elmondjuk, milyen Romániát akarunk, és milyen szerepe van ebben az országban az erdélyi magyar közösségnek. Mi egy erős Romániát akarunk, egy olyan államot, amelynek súlya van a balkáni térségben, és az Európai Unióban egyaránt. Egy olyan országot szeretnénk, amely az állampolgárok jólétét tartja legfontosabb feladatának. Azt látjuk, hogy a versenyképes országok nagyon sok befektetést eszközöltek az oktatás és a kultúra területén, ezáltal jelentősen megerősödött a szociális, társadalmi kohézió” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Ilyen értelemben példamutatónak nevezte a zilahi közösség munkájának legújabb eredményét: a vasárnap reggel átadott Wesselényi óvodát.

„Számunkra mindig több egy óvoda, vagy egy iskola átadása, mint a többségben élőknek. Nálunk mindig azt jelzi, hogy nyelvi, kulturális identitásunk megmaradásának egy újabb pillérét sikerült elhelyeznünk. Egy kisebbség ugyanis akkor erős, ha összefog, és ha élvezi az anyaország támogatását abban, hogy itthon, szülőföldjén megmaradjon és fejlődjön. Az RMDSZ ebben mindig is partner volt, mint ahogy abban is, hogy a bizalmi tőke az erdélyi magyar társadalmon belül megerősödjön, és minél szorosabbra fűzzük kötelékeinket” – méltatta a délelőtti eseményt az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kijelentette, Románia a régiók országa, nagyon erős regionális identitástudattal, ezért a történelmi régiók közötti egyenlőtlenségeket csökkenteni kell. Éppen ezért tartja fontosnak az RMDSZ elnöke azt, hogy Románia adja a regionális politikákért felelő biztost az Európai Bizottságban.

„Van néhány olyan célkitűzésünk, amelyekről tudjuk, hogy alkotmánymódosítás nélkül lehetetlen elérni. Éppen ezért állítjuk mi határozottan azt, hogy Romániának új alaptörvényre van szüksége” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, Románia az elmúlt 25 évben számos célkitűzést megvalósított, most pedig újakra van szükség, olyanokra, amelyek össztársadalmi érdeklődére tartanak számot.

„Azt remélem, hogy ebben a választási kampányban arról beszélnek majd a jelöltek, hogy milyen Romániát szeretnének, nem pedig személyekről, arról beszélünk, hogy milyen terveink, céljaink, projektjeink vannak, nem pedig sárdobálással foglalkoznak a közszereplők” – nyomatékosította az RMDSZ elnöke.

Kimaradt?