Bevonták, majd újból kitűzték a székely zászlót

Bírósági ítélet nyomán, Sepsiszentgyörgyön egy napra levették a központi parki óriás székely zászlót, majd ugyanoda újra kihelyezték azt, jelentette be Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megye elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy eleget tettek a brassói táblabíróság végleges ítéletének, miszerint szeptember 10-ig be kell vonni az Erzsébet parkba a tavaly kihelyezett óriás székely zászlót.

A polgári párti politikus szerint nem akartak gondot okozni a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak és Antal Árpád polgármesternek, akit a bírósági ítélet alapján pénzbírsággal sújtottak volna, ezért csütörtökön bevonták a zászlót. Ezt követően viszont péntek reggel ugyanarra a zászlórúdra felhúztak egy újabb, ezúttal erősebb anyagból készül 150 X 82 centiméteres székely lobogót, amit remélhetőleg nem visz el a szél, mondta Kulcsár Terza József, arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt a zászló lekerült a helyéről, a rendőrség szerint a szél fújta le.

Az MPP háromszéki elnöke hozzátette: a péntek reggel felhúzott új székely zászlóval arra emlékeznek, hogy 1940 szeptember 13-án, a második Bécsi döntésnek köszönhetően a magyar hadsereg bevonult Sepsiszentgyörgyre. „A székely zászló számunkra a béke és a szabadság jelképe, ez jár a székelyeknek, és nem hagyjuk a szimbólumainkat eltiporni”, fejtette ki Kulcsár Terza József, aki arra számít, hogy a Kovászna megyei prefektus az újabb zászló kitűzés ellen is eljár majd.

Mint ismert a Sepsiszentgyörgy központjában fekvő Erzsébet parkban 2013. június 4-én, a trianoni megemlékezések keretében az MPP vonta fel az óriás székely zászlót. A jelképet a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma kifogásolta a prefektushoz benyújtott panaszban, majd a brassói táblabíróság rendelte el levételét. A Kovászna megyei prefektúra szerint a törvény nem tiltja a kisebbségeknek, hogy köztéren használják nemzeti szimbólumaikat, de csak ünnepségek alkalmával tehetik ezt meg.

Kimaradt?