Támogatási szerződéseket, iskolabuszokat kapott Székelyföld

Több mint hatvan székelyföldi önkormányzat képviselője vehetett át csütörtökön a Hargita megyei Csíkkozmáson támogatási szerződést, vagy iskolabuszt Victor Ponta miniszterelnöktől.

Victor Ponta megemlítette, amikor augusztus 3-án részt vett a Nyerges-tetőn tartott 1848-as megemlékezésen, a szimbolikus térben tett lépést a normalitás felé, most pedig a pragmatikus lépéseknek érkezett el az ideje. Hozzátette, a helyi fejlesztési terv keretében megkötött székelyföldi támogatási szerződésekkel azt szerették volna tanúsítani, hogy Románia valamennyi polgára haszonélvezője lehet a román kormány támogatási programjainak, azok nem csak a moldvaiaknak vagy az olténiaiaknak szólnak.

Victor Pontát elkísérte Székelyföldre Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter is, aki azt a reményét hangoztatta, hogy a novemberi elnökválasztáson a székelyek is úgy szavaznak, hogy az jó legyen az országnak. Hozzátette, reményei szerint 2015-ben nyugodt és racionális párbeszédet folytathatnak a magyarság képviselőivel amely elvezethet a mindenki vágyait kielégítő megoldáshoz, és "minél több kompetencia helyi szintre kerülhet".

A ceremónián felszólaló Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a jó kormányzás, és a helyi közösségek fejlődésének biztosítása végett lépett be a kormányba, és döntését azóta sem bánta meg.

„Amikor én voltam iskolás, természetes dolog volt falusi diákként hajnalban hosszú kilométereket gyalogolni az iskola felé. Szerencsére, ma már egyre kevesebb gyerek tudja, hogy ez mivel jár. Azért dolgozunk, hogy ezt egyetlen magyar gyermeknek se kelljen megtapasztalnia. Ezt a célt szolgálják az új iskolabuszok, amelyeket ma adtunk át Victor Ponta miniszterelnökkel” – mondta Kelemen Hunor.

A ceremónia után újságírói kérdésre Victor Ponta kijelentette, ha a decentralizálás és az autonómia ugyanazt jelenti, akkor nincsen vitája a székelyföldiekkel. Ponta hangsúlyozta, a politikai párbeszéd híve, és senkinek nincs joga megsértődni, ha valaki tárgyalni kíván valamiről.

A miniszterelnök azt is nyomatékosította, egyedül az RMDSZ-t tekinti az erdélyi magyarok legitim képviselőjének. Jónak tartotta, hogy az RMDSZ ott van az önkormányzatokban, a parlamentben és a kormányban egyaránt, mert általa a magyar közösség van jelen a döntéshozásban és a végrehajtásban.

Tankönyvkézirat Potának

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke egy magyar gyermekeknek szánt román tankönyv kéziratát adta át a miniszterelnöknek kérve, támogassa a tankönyv kiadását, hogy általa a székelyföldi gyermekek is jobban megtanulhassanak románul.

A csíkkozmáson aláírt támogatási szerződések keretében mintegy hatvan Hargita és Kovászna megyei önkormányzat kapott együttesen 12 millió lej értékű támogatást a román költségvetésből elsősorban infrastrukturális beruházások befejezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?