Erős lesz a NATO jelenléte Romániában

Valamennyi célját elérte Bukarest a NATO walesi csúcsértekezletén Traian Băsescu szerint: a katonai szövetség az új gyorsreagálású alakulatának egyik vezénylési létesítményét Romániába helyezi, és kiképző-, illetve haditengerészeti központot hoz létre az országban. Emellett a Fekete-tenger az euroatlanti biztonság szempontjából kulcsfontosságú térségként került be a találkozó záródokumentumaiba.

Minderről a román államfő a csúcsértekezlet végén számolt be. Băsescu az eseményt a szolidaritás értekezletének nevezte, amelynek szerinte sikerült ismét életet lehelnie a katonai szövetségbe. A NATO erős jelzést adott arra – mondta az elnök –, hogy kész bármikor megvédeni tagállamait.

A szolidaritásnak azonban ára is van, emlékeztetett az államfő. Az értekezlet egyik záródokumentuma szerint ugyanis a tagállamoknak a költségvetésük két százalékát védelmi célokra kell fordítaniuk.

A NATO romániai jelenlétéről elmondta: a szövetség jelenleg 1400 katonát állomásoztat az ország területén a kogălniceanui és a deveselui támaszponton, közöttük 600 haditengerészt, a jövőben pedig a csúcsértekezleten hozott döntések értelmében a számukat növelni fogják.

A NATO romániai vezénylési létesítményéről Băsescu nem árult el részleteket. Mint mondta, a záródokumentumok szerint Románia felajánlotta területét egy ilyen létesítmény létrehozására, megfelelő infrastruktúrával is rendelkezik ehhez. „A dokumentumban csak az ajánlat szerepel, de mi tudjuk, hogy az egyik ilyen létesítmény Romániában lesz” – jelentette ki.

Az államfő tájékoztatása szerint a NATO-csúcson Barack Obama amerikai elnök ajánlotta fel egy közös – amerikai-román-bolgár – kiképző- és haditengerészeti központ létrehozását a Fekete-tenger partján. A központba folyamatosan érkeznek majd az amerikai hadihajók. „Éppen ma futott be egy a konstancai kikötőbe” – jegyezte meg Băsescu.

Az államfő szerint a walesi csúcs után Románia biztonságban érezheti magát. „A mai értekezlet döntései után tízszer is meggondolná magát az, aki konfliktusba szeretne keveredni a NATO-val a katonai szövetség keleti tagállamainak területén” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?