Brüsszeli források: Corina Crețu lesz a román biztos

Nem Dacian Cioloș, hanem Corina Crețu lesz Európai Bizottság romániai tagja – írta brüsszeli forrásokra hivatkozva hétfő este több román lap. A szociáldemokrata EP-képviselő a regionális fejlesztésért felel majd az EU végrehajtó testületében.

Mint ismert, Románia kérése az volt, hogy Dacian Cioloș megőrizhesse agrárbiztosi posztját az Európai Bizottságban, de javasolt egy „pótjelöltet”, Corina Crețut is, akinek végül Jean-Claude Juncker EB-elnök elfogadta a jelölését. Esélyét az növelte, hogy Juncker kínosan próbál ügyelni a nemek egyensúlyára a posztok elosztásakor.

A regionális fejlesztési biztos az EU kohéziós politikájáért és az uniós alapokért felel, a posztnak tehát súlya van az Európai Bizottságban. Román lapok szerint azonban Crețu alkalmasságát Brüsszelben is sokan megkérdőjelezik. A politikus ugyanis legutoljára 1992-ben foglalkozott gazdasággal, amikor a balázsfalvi szerszámgépgyár közgazdásza volt.

Neve a magyarok számára Tőkés László állami kitüntetése visszavonásának egyik kezdeményezőjeként vált ismertté. Külföldön pedig elsősorban azért hallottak róla, mert kiszivárgott, hogy őrülten szerelmes Colin Powell volt amerikai külügyminiszterbe. 

A biztosjelöltet a román parlament is mehallgatja, majd az Európai Parlament szavaz a kinevezéséről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?