Hivatalos: Cioloş és Creţu a két román biztosjelölt

Megerősítést nyert az a már korábban kiszivárgott információ, miszerint a román kormánynak két uniós biztosjelöltje van: Dacian Cioloş és Corina Creţu.

A Mediafax hétfőn közölte annak a levélnek a másolatát, amelyet Victor Ponta miniszterelnök küldött július 30-án az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek. A levelet Valeriu Zgonea képviselőházi elnök is megkapta.

Az iratból kiderül: Románia első számú opciója az, hogy Dacian Cioloş őrizze meg az agrárbiztosi posztot az új összetételű Európai Bizottságban. Ponta azt írja Junckernek: ha más elképzelései vannak a testület összetételéről, akkor Corina Creţu szociáldemokrata EP-képviselőt ajánlják a figyelmébe. Creţu esélyeit növeli, hogy Juncker előnyben részesítené a női jelölteket.

A hét végén tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök megerősítette, hogy a kormánynak két jelöltje van, de a másodikról csak annyit árult el, hogy nő. Egyébként erről az EU-csúcson részt vevő Traian Băsescu maga is csak Brüsszelben értesült.

Ponta azért küldte el Zgoneának is a Junckernek szánt levelet, hogy a parlament a törvénynek megfelelően megkezdhesse a jelölt meghallgatását az Európai Bizottság elnökének döntése után.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?