EU-biztosok: Romániának van egy pótjelöltje is

Kínos helyzetbe hozta az EU-csúcson tartózkodó államfőt a miniszterelnök. Victor Ponta nem tájékoztatta Traian Băsescut arról, hogy Romániának Dacian Cioloș mellett van egy második biztosjelöltje is.

Mint ismert, a szombaton elkezdődött EU-csúcson az Európai Tanács elnökének és külügyi főképviselőjének személyéről döntenek az állam- és kormányfők, de megkezdődnek az egyeztetések az Európai Bizottság összetételéről is. Ponta és Băsescu korábban abban egyezett meg, hogy Románia azt szeretné, ha Dacian Cioloș jelenlegi agrárbiztos megőrizhetné posztját a brüsszeli testületében.

A tagállamok baloldali kormányfőinek EU-csúcsot megelőző párizsi egyeztetése utáni sajtótájékoztatóján azonban Victor Ponta közölte, hogy letett még egy javaslatot Jean-Claude Juncker főbiztos asztalára. Nevet nem árult el, csak azt, hogy az új román biztosjelölt egy hölgy.

Az elnöki hivatal szombaton közölte: az államfő Brüsszeltől értesült arról, hogy Romániának két jelöltje is van. Băsescu azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nem tartotta be a törvényt, amelynek előírásai szerint a bukaresti parlament szakbizottságainak kötelező módon meg kell hallgatnia az ország biztosjelöltjeit.

Ponta azzal replikázott, hogy „nem lehet tíz jelöltet” meghallgatni a parlamentben a javaslattevés előtt. Arra a kérdésre, hogy legalább miért nem tájékoztatta lépéséről az államfőt, azt válaszolta: Băsescu sem tájékoztat senkit semmiről, és „azt sem lehet tudni, kit képvisel az EU-csúcson”.

Corina Crețu a jelölt?

A román sajtó úgy tudja, hogy a kormányfő „pótjelöltje” Corina Crețu szociáldemokrata EP-képviselő. Neve a magyarok számára Tőkés László állami kitüntetése visszavonásának egyik kezdeményezőjeként vált ismertté. Külföldön pedig azért hallottak róla, mert kiszivárgott, hogy őrülten szerelmes volt Colin Powell volt amerikai külügyminiszterbe.

A törvény szerint a biztosjelöltekre a kormány tesz javaslatot, ám Romániát az államfő képviseli az Európai Tanács ülésein.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?