Szabad a pártválasztás az önkormányzati vezetőknek

A kormány lehetővé tette a választott önkormányzati tisztségviselők számára, hogy mandátumuk elvesztése nélkül kilépjenek pártjukból - erről csütörtöki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kabinet.

A jogszabály negyvenöt napra felfüggeszti a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikkek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt.

A "politikai migráció" előtt utat nyitó rendelet éles vitát váltott ki. A kormányzó Szociáldemorata Párt szerint csak így lehet a patthelyzetbe jutott önkormányzatokat ismét működésképessé tenni, a jobboldali ellenzék viszont azt állítja: a vezető kormánypárt zsarolással próbálja saját táborába kényszeríteni a polgármestereket, akiknek meghatározó szerepük lehet az emberek mozgósításában a novemberi államfőválasztáson.

Ismeretes, hogy a mindenkori kormány főleg a hatalmon lévő pártok polgármestereinek juttat kormányzati forrásokat különböző fejlesztésekre, ezáltal erősítve befolyásukat a helyi közösségben. Az elemzők arra számítanak: a kormányon lévő PSD jó eséllyel növelheti önkormányzati tisztségviselőinek táborát, ha az átállóknak nem kell már tartaniuk attól, hogy elveszítik mandátumukat.

Ponta: igazságot tettünk

Victor Ponta miniszterelnök a kormányülés elején kijelentette: a rendelet "igazságot tesz", hiszen 2012-ben a választottak túlnyomó többsége az akkori Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjeként szerzett mandátumot, most pedig sokan egy másik pártszövetségben találták magukat. Ponta arra utalt, hogy a liberálisok nemrég szembefordultak a PSD-vel, és a jobbközéppel összefogva megalakították a Keresztény-liberális Szövetséget (ACL). Ezáltal az önkormányzatok jelentős részében a kormánypártok helyi szinten ellenzékbe kerültek.

Az ACL a kormányszékház előtti tüntetéssel tiltakozott a pártváltást felszabadító rendelet ellen, amellyel szerintük a PSD választási csalást készít elő. Csütörtökön az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége aggodalmát fejezte ki a rendelet időzítése miatt, másrészt bírálta azt, hogy a kormány összetett kérdéseket rendeletekkel szabályoz, és nem biztosít lehetőséget a parlamenti vitára.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?