Washingtonnak sem tetszik a pártváltást engedélyező rendelet

Neheztelő közleményt adott ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége az önkormányzati vezetők pártváltását ideiglenesen engedélyező sürgősségi rendelet miatt, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni a kormány.

Az amerikai diplomatákat elsősorban a jogszabály időzítése – az államelnök-választást megelőző hetek – aggasztja. „Már korábban is aggodalmunkat fejeztük ki, amikor a kormány sürgősségi rendeletekkel kívánt megoldani bonyolult kérdéseket” – olvasható a közleményben.

Mint ismert, a rendelet miatt az ellenzék bepanaszolta a nyugati nagykövetségeken a kormányt, Bukarestben pedig tiltakozó nagygyűlést is szervezett. A jogszabályt a Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós társa, az RMDSZ több politikusa is bírálta.

Mint ismert, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) felbomlása után a párt sok önkormányzatban elveszítette a hatalmat. A PSD-nek azért fontos az önkormányzati vezetők pártváltását tiltó törvény ideiglenes hatályon kívül helyezése, mert így át tud csábítani ellenzéki politikusokat az őszi elnökválasztás előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?