Markó Attila: Kelemen Hunor közösségünk hangja

Kelemen Hunor a nyitottság, szolidaritás és az egyenes beszéd embere, aki képes megtestesíteni azokat az értékeket, amelyeket a magyar közösség képvisel. 14 éve az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, de ugyanúgy szívügye a Szórvány, mint Székelyföld, ismeri a Partiumot és Bánságot, otthonának tekinti Közép-Erdélyt”– nyilatkozta a Szövetség államelnök-jelöltjéről Markó Attila parlamenti képviselő.

Markó hozzátette: Románia első magyar kulturális minisztereként becsülettel és hatékonyan végezte a munkáját, kivívta a román értelmiségiek elismerését. Az RMDSZ 1996 óta azért indul az államfő-választáson, hogy jelöltjei a magyar közösség hangját hallassák olyan körökben is, ahol általában csak román politikusok versenyeznek, fogalmazott.

„Az erdélyi fiatalok számára is fontos, hogy az RMDSZ-nek hiteles államelnök-jelöltje legyen, aki a közelgő választás reflektorfényét számos ifjúságot érintő problémára is rávilágíthatja” – hangsúlyozta Antal Lóránt, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnöke. A fiatal politikus szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök indulásával nemcsak az RMDSZ nyer, hanem a Magyar Ifjúsági Értekezlet, valamint az ernyőszervezet helyi és megyei szervezetei is. „Kelemen Hunor megbízható jelölt, aki már számtalanszor bebizonyította, hogy az ifjúságot, és a számunkra fontos témákat is képviseli” – fogalmazott Antal Lóránt, majd hozzátette: a MIÉRT mindenben támogatja a Szövetséget az államelnöki kampányban.

Az államelnöki választáson való induláshoz szükséges 200 ezer aláírást szeptember közepéig kell összegyűjtenie az RMDSZ-nek. Aláírni minden megyei és területi RMDSZ-székházban, valamint a Szövetség színeiben tisztséget nyert polgármesterek hivatalában is lehet.

„Akadályokkal, de főleg sikerekkel teli huszonöt évet tudhat maga mögött az erdélyi magyarság” – fogalmazott Cseke Attila parlamenti képviselő, aki szerint a közelgő államelnöki választáson a Szövetségnek a sikerekkel teli negyedszázadról kellene említést tennie. A parlamenti képviselő az RMDSZ államelnök-választáson való indulásával kapcsolatban hangsúlyozta: „Kelemen Hunor szövetségi elnök a leghitelesebb magyar politikus, aki a kampányban is az erdélyi magyarság következő időszakának kihívásait, gondjait és igényeit fogja tolmácsolni, akár a többségi nemzet felé is”.

Kimaradt?