Lemondott a sepsiszéki EMNT éléről Sánta Imre

Nem akar pártkatona lenni, ezért lemondott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki szervezetének elnöki tisztségéről Sánta Imre lelkész. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi háromszéki képviselőjelöltje ezt levélben tudatta a szervezet tagjaival.

Sánta azt írta: kényszerűségből kellett megtennie ezt a lépést, ugyanis idén áprilisban, a magyarországi választásokat követően úgy szervezték át az EMNT-Néppárt közös rendszerét, hogy széki elnökként szinte minden döntési hatáskörét megvonták, illetve minden kérdésben kötelezővé tették a Néppárt megyei elnökével történő egyeztetést.

"Ezzel még nem is lett volna különösebb gond, ezt viszont ő úgy értelmezte, hogy az én tevékenységem abban merülne ki, hogy az általa kiadott utasításokat feltétel nélkül végrehajtsam" – fogalmazott a lelkész. Mint írta, a gondolati és cselekvési szabadságát annál fontosabbnak tartja, minthogy alárendelje magát egy párt érdekei feltétel nélküli kiszolgálásának. 

"Nem voltam és nem vagyok hajlandó vezetői kvalitásokat nélkülöző, vezetésre alkalmatlan, intrikákkal és "hátmögötti kibeszélésekkel" állandó konfliktusokat generáló helyi és megyei néppártos tisztségviselőkkel parttalan vitákat folytatni. Mint ahogyan képtelen vagyok együttműködni olyan személyekkel, akik személyemmel szemben becsületsértő módon nyilvánultak meg" – olvasható a levélben, melyből kiderül az is, hogy lemondásáról már júniusban írásban értesítette az országos elnökséget, de eddig ezt nem hozta nyilvánosságra, mert nem akart "nagy port felverni".

Az RMDSZ-hez szegődött az EMNP politikusa. Kilépett csütörtökön az Erdélyi Magyar Néppártból (EMNP, és jövőben az RMDSZ-t támogatva szándékszik a politikai életben részt venni Fadgyas Egmond. Korábban a politikus az EMNP ifjúsági szervezete, a Minta sepsiszentgyörgyi elnöke volt, ám tisztségéről már májusban lemondott, és a szervezetből is kilépett.

Kimaradt?