Részben megújul jövő héten a TVR vezetőtanácsa

Várhatóan jövő héten, kedden a parlament két háza együttes ülést tart, amelyen megszavazzák a közszolgálati televízió vezetőtanácsának új összetételét. Erre azért van szükség, mert az alkotmánybíróság megállapította: a testület tagjai egy részének kinevezése az alaptörvénybe ütköző módon történt.

Tizenháromból nyolc

Időközben megjelent az alkotmánybíróság indoklása is, amelynek értelmében a 13 fős vezetőtanács pártok által delegált 8 tagját kell újra kinevezni. A talárosok azt kifogásolták, a parlament nem tartotta tiszteletben a politikai algoritmust, és a TVR-t irányító testületből teljesen kizárták a Demokrata Liberális Párt jelöltjeit.

Máté Andrástól, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjétől megtudtuk: kedden parlamenti pártok ismét jelölteket javasolnak, akiket előbb meghallgatnak a két ház média szakbizottságainak együttes ülésén, majd a plénum szavaz a kinevezésükről. A politikus szerint várhatóan azt történik majd, hogy a PDL egy helyet kap a vezetőtanácsban, a kormánypártok pedig egy jelölttel kevesebbet delegálnak.tvr

Nagy Zoltán marad az RMDSZ jelöltje

A képviselő elmondta, az RMDSZ továbbra is Nagy Zoltánt javasolja a tisztségbe. Szerinte nem áll fenn az a veszély, hogy jelöltjüket ne szavazza meg a parlament. „Ha az RMDSZ-t kizárnák az TVR vezetőtanácsából, akkor az éppen úgy alkotmányellenes lenne, mint amikor a PDL-t kizárták" – magyarázta a jogász-politikus.

Márton Árpád frakció-vezetőhelyettes, a képviselőház média szakbizottságának tagja ellenben nem zárja ki teljesen azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ elveszítse helyét a vezetőtanácsban. „Vannak bizonyos félelmeim. Tudja, hogy van, amikor a többség dönt, bármi megtörténhet" – jelentette ki.

Felvetésünkre, miszerint ha ez megtörténik, akkor a parlament alkotmányellenesen jár el, Márton kijelentette: ez valóban így van, csakhogy az RMDSZ-nek nincs meg a kellő számú aláírása ahhoz, hogy a vonatkozó határozatot meg tudja támadni az alkotmánybíróságon, mint ahogy azt a PDL korábban megtehette.

Hat embertől válik meg a magyar szerkesztőség. A TVR-ben időközben célegyenesbe kerültek a leépítések. A mintegy 3000 alkalmazott közül 872-től válik meg az intézmény. Azokat az alkalmazottakat bocsátják el, akik a jövő héten kezdődő kompetencia-felméréseken a legalacsonyabb pontszámot érik el. A magyar adás szerkesztőségének hat embertől kell megválnia – tudtuk meg Pap Csongortól, aki a szerkesztőséget képviseli a TVR szakszervezetének vezetőségében. Tájékoztatása szerint a hat személyből három nem veszíti el állását, továbbra is az intézmény alkalmazottja marad, csak többé nem tartoznak majd a magyar szerkesztőséghez.

Kimaradt?