Kelemen Hunor: a kereszténység tartotta meg a székelységet

A kereszténység és a magyar kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is - mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerdán a Hargita megyei Ajnádon, a templomépítés ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett Szent István-napi ünnepségen.

Kifejtette: a székelyek számára a sok évszázados atyai örökség - a kereszténység, a magyar nyelv és kultúra - olyan erős gyökeret jelent, amely a jövőben is biztonságot ad. Rámutatott: ha ezt az atyai örökséget a közösség az elmúlt ezer évben meg tudta őrizni, akkor bátran tervezhet jövőt szülőföldjén a következő évtizedekben, évszázadokban is. „Amikor a múltra visszatekintünk, mindig a jövőt kell látnunk: az, ami a múltban megtartott bennünket, biztosak lehetünk, hogy a jövőben is meg fog tartani" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Ajnádon múlt csütörtökön kezdődtek a Szent István Napok: a székelyföldi település vetélkedőkkel, labdarúgó- és főzőbajnoksággal, tűzoltó-bemutatóval és egy, erre az alkalomra összeállított falumonográfia bemutatásával ünnepelte a templomépítés ötszázadik évfordulóját.

Kimaradt?