Kelemen Hunor az EMNP jelöltállításáról

Lassan már „kész röhej”, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) folyamatosan olyan helyzetet teremt, ami megakadályozza, hogy a romániai magyarság erőt mutasson fel – mondta a Kossuth Rádiónak adott interjúban Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje az EMNP-nek azt a döntését kommentálta, hogy Szilágyi Zsoltot indítja az őszi elnökválasztáson. Közölte: nem fog Szilágyi Zsolttal foglalkozni, van neki dolga elég, a magyar választókat megszólítani, a románokkal párbeszédet folytatni. Hozzátette: a románok fele az RMDSZ céljait képviselné.

Kelemen Hunor elmondta, a kampányának két nagy témája van, az egyik a magyarok számára igényelt autonómia, a másik, hogy Romániában milyen változtatásokra van szükség, például az alkotmányos berendezkedés vagy az államfői hatáskörök tekintetében. Korábbi nyilatkozatait megerősítve, hangsúlyozta, a mostani alkotmányos keretek közé semmiféle autonómiakoncepció nem illeszthető be.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy az elnökválasztási kampányban szerinte minden jelölt kiteríti majd a „magyar kártyát”. Ha a román politikusok úgy látják, hogy ez nekik szavazatokat hoz, akkor nem a vezeték- vagy a keresztnéven múlik, hogy megteszik-e.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?