A DNA főügyésze lenne Laura Codruţa Kövesi

Megpályázza a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetői tisztségét Laura Codruţa Kövesi. Románia volt főügyésze – akinek mandátuma kedden járt le – szerdán nyújtotta be pályázatát az igazságügyi minisztériumhoz.

Kövesi már korábban is hangoztatta, nem zárja ki, hogy versenyvizsgázna a DNA főügyészi posztjáért. Szándékának némileg ellentmond, hogy időközben az igazságügyi minisztérium közölte: a volt legfőbb ügyészt Brüsszelbe delegálnák az Európai Bizottsághoz korrupcióellenes szakértőnek.

Laura Codruţa Kövesi megüresedett helyét a vádhatóság élén jelenleg Daniel Morar, a DNA volt főügyésze tölti be. A tisztséget szintén megpályáztatták, ám Morar kijelentette, nem jelentkezik a posztra, mert nem lát biztosítékot arra, hogy csak a szakmai szempontok fognak számítani az elbíráláskor.kovesi

A két vezető ügyészi poszt megpályázásnak határideje szerdán jár le. A Realitatea hírtelevízió tudósítása szerint eddig összesen tizenegy személy nyújtott be pályázatot a két funkcióra. Közöttük valóban nem szerepel a Daniel Moraré, aki a nyilvánosság előtt fejezte ki kételyeit a pályázat lebonyolításának átláthatóságával kapcsolatban.

Aggályait fejezte ki (a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztok betöltésére) korábban a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztok betöltésére meghirdetett pályáztatás átláthatóságával kapcsolatban az Európai Bizottság is.

A két főügyészt az igazságügyi miniszter javasolja, ám az államfő nevezi ki. Traian Băsescu elutasíthatja Monica Pivniceru jelöltjeit, ám döntését alaposan meg kell indokolnia.

Kimaradt?