Elkészült a székelyföldi autonómia tervezete

Az RMDSZ-MPP autonómia munkacsoport befejezte munkáját, elkészült a konszenzusos autonómia-statútum – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József.

Az MPP Kovászna megyei elnöke, a munkacsoport tagja elmondta, az RMDSZ-es partnereik ígérete szerint napokon belül, augusztus 10-15-e között nyilvánosságra hozzák a dokumentumot. Annak végleges formája a közvita során alakul ki, lehetőség lesz véleményezni és javaslatokat megfogalmazni.

Kulcsár Terza József szerint az RMDSZ az ígérte, hogy szeptemberben benyújtják a parlamentbe Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet. A polgári párti politikus elmondta, a dokumentum az SZNT korábbi autonómia-statútumát veszi alapul, de annak jobb, javított és bővített változata. Az RMDSZ statútumában ugyanis olyan fejezetek is szerepelnek, amelyeket korábban nem tartalmazott az SZNT dokumentuma, így Székelyföld gazdaságára vonatkozó és a térség román közösség jogairól szóló részek is bekerültek.

Lapunk érdeklődésére Kulcsár Terza József elmondta: az RMDSZ autonómia-statútuma székelyföldi településekről beszél, vagyis a történelmi Székelyföld 153 települése alkotja a tervezett különleges státusú régiót. Várhatóan csomagban nyújtják be a parlamentbe, vagyis az autonómia-statútum mellett alkotmánymódosító javaslatokat is beterjesztenek, mondta a politikus.

A polgári párt azt szeretné, ha az 1918. december elsejei gyulafehérvári nyilatkozat bekerülne az alkotmányba. „Nem hiszem el, hogy a románok nem fogadnák el a gyulafehérvári nyilatkozat törvénybe foglalását, hiszen önmagukat tagadnák meg”, fejtette ki Kulcsár Terza József, aki szerint a gyulafehérvári nyilatkozat szerint Székelyföldnek jár az autonóm státus.

Az MPP emellett a székelyföldi önkormányzatokban szorgalmazza, hogy fogadják el az SZNT által kezdeményezett autonómiahatározatokat, ezzel jelezve, hogy az itt élők igénylik az autonómiát. Háromszéken eddig Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Barót városok tanácsai és Vargyas, Kökös, Uzon önkormányzatai szavazták meg az autonómia petíciót. „A városok elöl jártak jó példával, és azt szeretnénk, hogy minden község követné ezt, ezért ezen a héten az MPP-s tanácstagok mindenhol benyújtják a határozattervezeteket”, mondta Kulcsár Terza József. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?