Mégis román prefektust neveztek ki Maros megyében

Csütörtök este az eddigi alprefektust, Vasile Liviu Opreat bízta meg a kormánymegbízotti teendőkkel Victor Ponta miniszterelnök, alprefektusnak viszont Nagy Zsigmondot, Nyárádszereda jegyzőjét nevezte ki – írja az Erdély FM.

Abban azonban megállapodtak, hogy a Maros megyei prefektusi mandátumért cserébe Hargita megyében neveznek majd ki magyar prefektust. Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke szerint a helyi Szociáldemokrata Párt teljesen elzárkózott attól, hogy magyar kormánybiztosa legyen Maros megyének. „Ennek a hátterében az a frusztráció áll, hogy bár a Szociáldemokrata Párt kormányzó párt, illetve Maros megyében a legerősebb román párt, egyetlen fontos pozíciót sem tudott megszerezni sem Marosvásárhelyen, sem a megyében. Ezért teljes gőzzel aspirált a prefektusi tisztségre”, fogalmazott.

Így teljesen elzárkózott attól, hogy magyar prefektust nevezzenek ki, patthelyzetet teremtve ezzel, mert az országos PSD ragaszkodott a koalíciós megállapodáshoz, de nem akart szembe menni a párt helyi vezetőivel. Ez a helyzet oda vezethetett volna, hogy a mandátum végéig legyen ideiglenes prefektusa a megyének. Brassai Zsombor az Erdély FM-nek azt mondta, ezt az állapotot a szövetség nem akart felvállalni, így az RMDSZ alkulehetőségként közelítette meg a kérdést.

„A legfontosabb, széles körben magyarokat érintő közösségi problémák főleg oktatásügy terén merülnek fel. Van egy sor megoldatlan kérdés, egy sor megoldatlan problémánk, a tanfelügyelőséget a Szociáldemokrata Párt vezeti, és meggyőződésem, hogy ennek az új alkunak köszönhetően eredményesebbek leszünk” – mondta.

Brassai Zsombor reméli, hogy a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium létrehozásáról szóló helyi határozatot nem támadja meg a prefektus, és azt is, hogy jövőre több magyar iskolaigazgatót neveznek ki. Marosvásárhelyen most a 38 oktatási intézményből csak 5-nek van magyar igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?