Erdélyi fotós Orbán sajtósának: „Lefejellek, te pöcs!”

Adekvát választ adott egy otromba viselkedésre Haáz Sándor székelyudvarhelyi fotós, amikor Orbán Viktor sajtófőnökét, Havasi Bertalant pöcsnek nevezte, és azzal fenyegette, hogy lefejeli – közölte hétfőn este a Magyar Nemzet.

Összetűzésbe került a magyar kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Tusványoson munkájukat végző fotósokkal Orbán Viktor szombati beszéde után – derült ki hétfőn. Az incidens egyik főszereplője Haáz Sándor székelyudvarhelyi szabadúszó fotós volt.

A Magyar Nemzet napilap beszámolója szerint a szabadegyetemen megtartott előadása után Orbán Viktor és kísérete elindult az EMNT-sátor irányába. A lépcső alján, oldalt állt Tóth Tibor, a Magyar Nemzet fotóriportere, mellette Haáz Sándor, a tábor szervezői által megbízott erdélyi fotós, és egy harmadik riporter.

A lépcső alatti úton várakozott a miniszterelnök autója. A kormányfővel együtt érkező Havasi Bertalan a Magyar Nemzet-es fotóriportert a lépcsőn könyökkel gyomron ütötte, ő emiatt nekitántorodott a mellette álló erdélyi fotósnak, aki épp fényképezett volna, így a saját készülékével fejbe verte önmagát.

Tóth Tibor ekkor azt mondta Havasi Bertalannak: „Ezt nem kellene csinálnod!” Erre a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár visszakérdezett: "Miért, akkor mi lesz?" A Magyar Nemzet fotósa helyett Haáz Sándor válaszolt: „Lefejellek, te pöcs!” Haáz Sándor később a táborszervezők kérésére elnézést kért a miniszterelnök sajtófőnökétől – idézte fel a történteket a Magyar Nemzet.

„Bár a nyilvános kommunikációban megengedhetetlen ez a hangvétel, mégis úgy gondoljuk, hogy ott és akkor az erdélyi kolléga (tehát nem a Magyar Nemzet újságírója) adekvát választ adott egy otromba viselkedésre. Ahogy Székelyföldön fogalmaznak: amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten!” – foglalt állást az ügyben a napilap.

Lukács Csaba támadta elsőként

Lehet, hogy a Tusványoson történtek soha nem szivárogtak volna ki a sajtóba, ha hétfőn megjelent publicisztikájában a Magyar Nemzet – egyébként szintén székelyudvarhelyi – újságírója, Lukács Csaba nem nevezte volna agresszív bunkónak a kormányfő sajtósát amiatt, ahogyan az egyik nemzetes újságíróval bánt Tusványoson.

Cikke ugyanis nem maradt válasz nélkül. Írására Havasi Bertalan így reagált: "Komolyan hihetőnek és reálisnak tartja a Magyar Nemzet, hogy miközben háttal állok három fotósnak (a Magyar Nemzeté, a táborszervezőké plusz egy ismeretlen), akik háromszoros túlerővel tolnak előrefelé, 'te pöcs' és 'lefejellek' fenyegetőzésekkel, és akiket én 'Ne toljatok már be a kocsiba, jó? Köszönöm!' szavakkal próbálok jobb belátásra téríteni (videofelvétel bizonyítja!), tehát hogy mindezek után én vagyok az 'inzultáló', a 'bunkó', az 'agresszor'?" Közleményében arra is utalt, hogy a Magyar Nemzet hazugságokat állít róla.

"Agresszív viselkedése méltatlan"

A Magyar Nemzet Havasi válaszára reagálva idézte fel a tusványosi incidens részleteit. Közleményükben kifejtik: úgy gondolják, hogy a nyilvánosságot képviselő újságírókkal szemben egy közhivatalnoknak (aki az adófizetők pénzéből kapja a fizetését) korrektnek kell lennie, a társas érintkezési normákat messzemenően betartva.

A miniszterelnök védelme, a munkájukat végző újságírók tartózkodási helyének megválasztása szerintük nem a sajtófőnök feladata. Emlékeztettek arra, hogy Havasi Bertalan a közelmúltban többször összetűzésbe került a magyar sajtó több munkatársával, köztük a Magyar Nemzet munkatársaival is.

 „Agresszív viselkedése, pökhendi reakciói véleményünk szerint méltatlanok egy magyar közalkalmazotthoz. Úgy gondoljuk, egy sajtófőnöknek azt is illene tudnia, hogy a hazai országos napilapok” – szögezte le a Magyar Nemzet.

Egyébként  a magyarországi sajtó többször is kifogásolta már Havasi Bertalan magatartását. Videók is készültek arról, ahogyan  Orbán Viktor sajtófőnöke a testével is akadályozza a nem kívánt fotók, videók elkészülését.

Haáz árnyalta a történteket

Lapunk kedden megkereste Haáz Sándort is, aki kissé árnyalta a Tusnádfürdőn történteket. Felidézte a Tóth Tibor és Havasi Bertalan közötti szóváltást, amelynek végén Orbán Viktor sajtósa visszakérdezett: miért, akkor mi lesz? "Ekkor azt válaszoltam Tóth Tibor helyett: lefejelünk" – számolt be a maszol.ro-nak.

Tájékoztatása szerint a Magyar Nemzet fotósa nem hagyta annyiban a történeteket, és azt kérdezte Orbán sajtósától, hogy miért bánik sorozatosan ennyire agresszíven az újságírókkal. "Ekkor már Havasi helyett válaszoltam: azért, mert egy pöcs" – mondta Haáz. A fotós megerősítette, hogy utóbb elnézést kért Havasi Bertalantól. "Azért jártam el így, mert a Tusványost szervező alapítvány vezetője, Németh Zsolt megkért erre" – tette hozzá.

 

Kimaradt?