Borbély: Budapest is várja a romániai választásokat

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az RMDSZ politikai alelnöke szerint nem várható látványos változás a román-magyar kapcsolatokban a decemberi romániai parlamenti választások előtt, de a budapesti külügyminiszteri találkozó jelzés volt arról, hogy nem rossz a viszony a két ország között.

A politikus Titus Corlăţean külügyminiszter budapesti látogatása kapcsán kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott: az erdélyi magyarságnak természetes érdeke, hogy a két ország között jó kapcsolat legyen, és úgy kezeljék a kisebbségi kérdéseket, hogy az ne függjön attól, ki van kormányon.

Jó volt folyatni a közös kormányüléseket

Borbély úgy értékelte, jó volna folytatni a közös kormányülések hagyományát. "Ilyenkor mozdul meg az adminisztráció, ilyenkor kezdenek el foglalkozni olyan ügyekkel, amelyeket egyébként elfektetnek: ezt éreztük, amikor ezek a kormányülések még rendszeresek voltak. S ha nem is (jönne létre) együttes kormányülés, a miniszterelnök és néhány miniszter találkozhatna: ez segítene előrelépni olyan témákban, mint az energetikai stratégia, vagy a kisebbségi kérdések" - mondta Borbély.borbelybenn

Az MTI kérdésére, hogy tudna-e segíteni Magyarország a kisebbségi törvény és a benne szereplő kollektív jogok elfogadtatása ügyében, Borbély a magyar-román viszony aktuális alaphangulatának szerepére utalt.

"Bukarestnek például fontos volt Magyarország támogatása, amikor a magyar uniós elnökség idején teljes mellszélességgel támogatta Románia csatlakozását a schengeni övezethez, egy olyan időszakban, amikor még sokkal több volt az ellenzője. Ilyenkor nyilvánvalóan tud (Magyarország) segíteni. Vagy ha a Mikó-ügyre gondolok; jó, ha mi is, és Magyarország is, együttesen tudunk fellépni ezekben a kérdésekben. De vannak ügyek, amelyeket itt kell megoldanunk. Ezért fontos eredmény, hogy a magyar orvosképzés ügyében és más kérdésekben pozitív elmozdulásról beszélhetünk" - magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke.

„Remélem, levonták a tanulságokat"

Borbély László úgy vélekedett: a hétfői külügyminiszteri találkozón látszott, hogy a magyar fél is várja a romániai választásokat. "Számunkra is, és mindkét ország számára jó lenne, ha nem ismétlődne meg az, ami az önkormányzati kampányban felütötte a fejét, hogy Magyarországról fontos tisztségviselők idelátogattak és kampányoltak. Ez csak nyilatkozatháborúhoz vezethet, ami senkinek sem használ. Remélem mindenki levonta a tanulságokat az önkormányzati választások kapcsán, és ötször is meggondolja, mielőtt átjönne kampányolni ilyen-olyan pártnak" - fejtette ki Borbély.{loadposition metamorf}

Hozzátette, nem mindegy, hogy az RMDSZ ott lesz-e a fontos döntéseknél; akkor, amikor külügyi államtitkára volt, amikor ott volt a tárgyalásokon, hallathatták véleményüket.

"Meg kell várni a választásokat, de választások után nagyon fontos, hogy ez a két ország összefogjon ebben a régióban" - mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

Kimaradt?