Újabb székely zászlókat vontak fel Kézdivásárhelyen

A prefektusi tiltás ellenére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében vontak fel szombat este újabb nagy méretű székely zászlókat a székelyföldi Kézdivásárhely egykori katonaneveldéje előtti téren.

Az ünnepélyes zászlófelvonásra azt követően került sor, hogy egy nappal korábban Kovászna megye prefektusa bíróságon támadta meg a rendezvényre kibocsátott városházi engedélyt, és ezzel felfüggesztette az engedély hatályát. Szombaton Kézdivásárhely polgármestere újabb engedélyt bocsátott ki a rendezvény megtartására - tudta meg az MTI a városháza szóvivőjétől. 

Semjén Zsolt a zászlófelvonási ünnepségen románul is megköszönte Kovászna megye prefektusának az országos reklámot. Kijelentette: az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában. Hozzátette, hogy Magyarországon aromán közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja. 

Bokor Tibor, Kézdivásárhely RMDSZ-színekben megválasztott polgármestere beszédében elmondta, a furfangos eszű székelyeknek meg lehet tiltani valamit, de nem érdemes. Hozzátette: annyiszor vonnak fel újabb zászlókat, ahányszor szükség lesz rá. "A zászlók újra lobognak, jelzik, hogy a székelyek kiállnak a jogaikért" - jelentette ki a polgármester. 

A zászlófelvonás mintegy ezer résztvevő előtt zajlott. Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aktivistái 500 kis zászlót osztottak ki a tömegben. 

Levétették, de nem adták fel

Kézdivásárhelyen 2013 március 15-én is Semjén Zsolt jelenlétében vontak fel nagy méretű székely zászlókat a város főterén álló Gábor Áron-szobor melletti zászlórudakra. A zászlókat május 30-án a polgármester eltávolíttatta, miután a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben rendelte azt el. Tiltakozásképpen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái 50 székely zászlót tűztek ki a város főterén álló épületekre. 

Bokor Tibor polgármester már májusban közölte, hogy új helyszínen, a város főterétől mintegy száz méterre, az egykori katonanevelde elé állítják fel a zászlórudakat, vonják fel a zászlókat. Szombatra virradóra a Gábor Áron szobor mellett is újabb zászló jelent meg. Ismeretlenek egy piros-fehér-zöldre festett zászlórudat állítottak fel, amelyre nagy méretű székely zászlót vontak fel. A 18 ezer lakosú Kovászna megyei város lakosságának 91 százaléka 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?