"Engedetlenségre" készülnek Kézdivásárhelyen

„Szankciókról korai még beszélni” – jelentette ki pénteken a maszol.ro-nak Kovászna megye prefektusa. Marius Popicát arról kérdeztük, milyen következményei lesznek annak, ha a Kézdivásárhelyen a kormányhivatal tiltása ellenére felvonják szombaton a székely zászlót.

Mint ismert, a háromszéki prefektúra megtiltotta a székelyföldi Kézdivásárhely önkormányzatának, hogy megtartsa a szombatra tervezett székelyzászló-felvonást, a rendezvényről azonban nem mond le az önkormányzat. Sőt az eseményre meghívták Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest is, akinek a sajtóirodája pénteken megerősítette: jelen lesz szombaton a céhes városban.

A prefektúra pénteken közölte az önkormányzattal, hogy megtámadta a közigazgatási bíróságon a rendezvény engedélyét, és erre hivatkozva szólította fel a polgármesteri hivatalt, ne tartsa meg az ünnepséget. Átiratában Marius Popică arra emlékeztette Bokor Tibor polgármestert, hogy a törvény szerint a jogerős bírósági ítéletig az engedély jogilag semmisnek tekinthető.

Marius Popică: törvényt szegnek

„Tehát szerintem a polgármester törvényt szeg, ha megtartja a rendezvényt. Ám a döntést hagyjuk a bíróságra. Csak utána kerülhetnek szóba az esetleges szankciók” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a prefektus. Marius Popică nem győzte hangsúlyozni: semmi baja nincs a kézdivásárhelyi rendezvénnyel, ám egy jogerős bírósági ítélet értelmében székely zászlót tilos felvonni köztereken.

„Nem akarjuk mi a kézdivásárhelyiek ünnepét megzavarni. De azt nem értem, hogy a polgármester miért feszegeti a törvényes kereteket. Azzal nincs gond, hogy ha a tömegben egy rendezvényen székely zászlót lengetnek, de köztereken felvonni tilos” – magyarázta a prefektus. Hozzátette, kereste telefonon is Bokor Tibort ebben az ügyben, ám nem tudta elérni.

Bokor Tibor: vállalom a következményeit

A polgármester a maszol.ro-nak pénteken elmondta: tudomása szerint nem szegi meg a törvényt a székely zászló felvonásának engedélyeztetésével. „A rendezvényre a polgármesteri hivatal adja az engedélyeket, nem más intézmény” – jelentette ki Bokor Tibor. Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy korábban érvényt szerzett a prefektus által emlegetett jogerős bírósági ítéletnek, és eltávolíttatta a székely zászlókat a város főteréről. „Most azonban egy másik téren húzzuk fel a lobogókat, aztán meglátjuk mi lesz, megyünk előre” – fogalmazott.

Arra a felvetésünkre, hogy a prefektus az átiratban egyértelműsítette: szombaton engedély nélküli rendezvényre készülnek Kézdivásárhelyen, Bokor kijelentette: vállalja ezért a felelősséget. „Több ezer meghívót szétküldtünk már. Nem várhatom meg, amíg a prefektus hajlandó lesz beleegyezni a székely zászló felvonásába” – mondta a politikus.

"Újból lobogni fog”

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön,  az RMDSZ kézdiszéki parlamenti képviselője csütörtökön jelentette be, hogy "újból lobogni fog két hatalmas székely zászló Kézdivásárhelyen". Ezúttal a régi katonanevelde épülete előtt, a Hősök emlékműve két oldalára húzzák fel a lobogókat.

A Brassói Táblabíróság jogerős ítéletében május 30-ig adott haladékot arra, hogy eltávolítsák a székely zászlót a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalról, és a város főterén álló Gábor Áron-szobor melletti zászlórudakról. Az önkormányzat akkor eltávolította a szóban forgó zászlókat, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) aktivistái pedig ötven más zászlót tűztek ki Kézdivásárhely főtéri épületeire.

A polgármester elmondta, hogy az újabb ünnepélyes zászlófelvonást is úgy szeretné megtartani, mint tavaly március 15-én, amikor a Székely Nemzeti Tanáccsal és Semjén Zsolttal közösen vonták fel a székely lobogókat. A mostani rendezvényt szombaton este nyolc órára tervezik, és felszólították a lakosságot, hogy minél többen vegyenek részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?