"Isten a magyarokra bízta a Kárpát-medencét"

Az Erdélyi Magyar Néppárt logói előtt tartott előadást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön délután Tusványoson a nemzetpolitikai kérdésekről, együttműködésekről.

Szász Jenő megjegyezte: nem is baj, hogy az EMNP bannere előtt beszél, mert a pártra ráfér egy kis nemzetstratégia - korábban az általa vezetett intézet a közönség soraiban ülő munkatársainak már elmondta ezt a poént, elcsíptük, ahogy úgy fogalmazott: a Néppárt "szarul áll" nemzetstratégia szempontjából.

Nemzetpolitikáról az 1880-as évektől lehet Magyarországon, ezt a szót pedig nem is igazán lehet lefordítani más nyelvekre, indított Potápi, aki röviden felvázolta, melyik történelmi korszakban hogyan próbált Magyarország tenni a magyarságért Trianon előtt és után.  Mint mondta,1990 után mérföldkő volt Antall József azon kijelentése, hogy közjogi értelemben tízmillió, lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnöke akar lenni, ez pedig utódai gondolkodását is befolyásolta.

Az államtitkár kitért arra is, a Fidesz erőteljesebben folytatta a nemzetpolitikát, mint az előző kormányok. Ezt követően a könnyített honosítást, az Alaptörvény elfogadását és egyéb intézkedéseket említett meg Potápi, amelyek szerinte nemcsak szimbolikus, hanem kézzel fogható eredményeket is jelentenek.

Szász Jenő arról beszélt, a Minority SafePacket az Európai Unió visszadobta, Románia pedig gyakorlatilag az EU oldalán szállt be a perbe, míg a magyar állam a magyarság oldalán. Az RMDSZ kormányon maradása kapcsán elmondta, Kelemen Hunornak el kellett volna gondolkodnia azon, hogy valóban mögötte áll-e a pártja, véleménye szerint ugyanis a "nagy öregek" nem engedték, hogy kilépjenek a koalícióból.

Pártközi tárgyalások megkezdésére tett ígéretet csütörtökön Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A vitát eredetileg a három erdélyi magyar párt vezetői számára tervezték, de a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének távolmaradása miatt végül csak a két kis párt vezetői folytatták le. A beszélgetés során Toró T. Tibor folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az autonómiát zászlajára tűző két kis párt egyesítse erőit, és közösen hozzanak létre egy olyan politikai pólust, melynek az ereje összemérhető az RMDSZ-ével.

Kifejtette, Románia és Szlovákia az euroövezetbe lépéssel vagy az erre vonatkozó törekvéseivel nyugodtan felad a szuverenitásából, a SafePack kapcsán mégis azzal érvelnek, hogy nem szeretnének kiengedni a kezükből döntési jogokat. Magyarország a nemzeti és keresztény értékekre alapozva áll ki amellett, hogy a magyarság otthonául a Kárpát-medencét választotta s tartja, Isten pedig ezt a földet a magyarokra bízta – mondta.

Szász szerint a nyelvi jogokon keresztül minden nemzeti közöségnek aktuális lesz a saját érdekei megvédése, amikor pedig együtt küzdenek a nemzetek a globalizmus ellen, másként fog festeni ez a harc. Beszélt arról is, az általa vezetett kutatóintézet az ifjúsággal is foglalkoznak, hiszen ők jelentik a nemzet jövőjét, ugyanakkor, mivel felfedezték, hogy akár Európai Uniós forrásokat is szentelhetnek ezekre a kérdésekre, felépítettek egy Kárpát-medence szintű fejlesztési hálózatot háromszáz szakember segítségével – mondta Szász.

Meg kell keresni a módját, hogy a magyar támogatások határon túli kis- és középvállalkozásoknál jelenjenek meg úgy, hogy a hazai gazdaságot ez ne érintse negatívan, sőt visszahatás is legyen, mondta Potápi, aki azt is elárulta. nemrég készült el kormányhatározat-tervezet is ebből a célból.

Szász elmondta, három, akár öt évre kiterjedő ösztöndíj-rendszert szükséges indítani, hogy a magyar fiatalok kellő időt kapjanak a szocializációra, és ahogy a nyugatiak "elszippantják" őket, úgy erre a magyar közösség is képes legyen a jövőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?