Egymással vitáznak a magyarországi politikusok Tusványoson

Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn zajló 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában szerdán a Fidesz és az LMP képviselői között Magyarország gazdasági teljesítményével és EU-politikájával kapcsolatban.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország jobban teljesít, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az ország leszakadó pályán halad az Európai Unióban.

Schiffer András megannyi adatot felsorolva állította, hogy növekszik a magyar gazdaság lemaradása az Európai Unió átlagához képest. Seszták Miklós szerint a magyar lakosság ezt nem így érzékeli, amit az április 6-án tartott parlamenti választás eredménye is jól mutat. Rogán Antal azzal érvelt, hogy a magyar gazdaságpolitikának nemcsak a makrogazdasági mutatók javítása volt a célja, hanem az is, hogy a háztartásokban is érzékelhető legyen a gazdasági teljesítmény növekedése.

A kormány energiapolitikája tekintetében is élesen ütköztek a vélemények. A Fidesz politikusai úgy vélték, hogy az energiaárak leszorításával lehet növelni a magyar gazdaság teljesítőképességét, és ehhez nélkülözhetetlen az olcsónak számító atomenergia. Schiffer András szerint azonban elsősorban a fölösleges energiafelhasználást kellene visszaszorítani, és a megújuló energiákra kellene fektetni a hangsúlyt.

Seszták Miklós az általa vezetett minisztérium nemzeti jellegét hangsúlyozta. Hozzátette, a magyar kormány nem tudja elképzelni, hogy úgy fejlessze a magyar-román gazdasági kapcsolatokat, hogy ebből az erdélyi magyarok kiszoruljanak. Rogán Antal úgy vélekedett, hogy a Magyarországot körülvevő államokban ma is élnek a kisantanti reflexek, ettől azonban nem kell megijedni, és emiatt nem is kell ellenségként tekinteni ezekre az államokra.

Schiffer András szerint a "kisantantozásnál" hasznosabb lenne észrevenni az EU perifériájára került országok egymásrautaltságát. A politikus ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a határon túli autonómiatörekvések dolgában bátrabb előrehaladást várt a magyar kormánytól.

Junckeren is vitatkoztak

Magyarország EU-politikája is megosztotta a vitázó feleket. Rogán Antal szerint Magyarországnak elvi alapon kellett elleneznie Jean-Claude Juncker főbiztosi kinevezését. Abban érdekelt ugyanis, hogy az Európai Unió a nemzetek Európája maradjon, a luxemburgi jelölt megválasztásával pedig az "Európai Egyesült Államok" koncepció erősödött, ami ellentétes a kisállamok érdekeivel.

Schiffer András szerint is el kellett utasítani Juncker főbiztosi megválasztását, de a politikus más érvekkel támasztotta alá álláspontját. Szerinte Jean-Claude Juncker azért alkalmatlan a főbiztosi tisztségre, mert személye azt a szabadkereskedelmi koncepciót jelképezi, amely válságba vitte az EU-t.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?