Elmenekült a kényelmetlen kérdések elől a kormányfő

Faképnél hagyta kedd este az újságírókat a miniszterelnök, amikor kényelmetlen kérdéseket kezdtek feltenni az ország gazdasági helyzetéről. Victor Ponta maga hívott össze sajtótájékoztatót, amelyen a társadalombiztosítási (TB) járulék mérséklésének bevételcsökkentő hatásait ellensúlyozó intézkedéseket ismertette.

Mint ismert, a miniszterelnök csúnyán leszerepelt egy héttel ezelőtt az államfővel tartott találkozóján, mert nem tudott válaszolni Traian Băsescunak arra a kérdésére, hogy milyen intézkedésekkel pótolja a kormány a tb-járulék csökkentése nyomán keletkező költségvetési hiányt. Ezért kedd estére sajtótájékoztatót hívott össze, hogy kiköszörülje a csorbát.

Ponta emléztetett arra, hogy a tb-járulék öt százalékponttal történő csökkentése nyomán mintegy 5 milliárd lejes hiány keletkezik a 2015-ös költségvetésben. Ezt szerinte új munkahelyek teremtésével, az adócsalás visszaszorításával és a cégek tartozásainak behajtásával lehetne ellensúlyozni.

A kormányfő azért számokat is említett. E szerint 70 ezer új munkahely létesítésével 1,3 milliárd lejjel gyarapodna a társadalombiztosítási költségvetés. További 1,25 milliárd lej folyna be az államkasszába az új befektetések nyomán az áfából, 4 milliárd lej plusz bevételt pedig a csődközeli cégek tartozásai tíz százalékának a behajtása eredményezne.

Emellett 1,9 milliárd lejes többletvételre számít jövőre a kormány az adócsalás visszaszorításától. Sőt Victor Ponta szerint jótékony hatással lesz a költségvetésre a minimálbér újbóli megemelése és a jövőre várható gazdasági növekedés is.

A miniszterelnök ismertette két éves mandátumának gazdasági mérlegét is, adatokkal illusztrálva hogy az ország a korábbi éveknél jobban teljesít. A sajtótájékoztató végén csupán néhány kérdésre válaszolt. Amikor az újságírók az autópályaépítésről, a Brassó-Comarnic sztráda körüli rendellenességekről faggatták, felállt, és elhagyta a termet. „Nem akarok senkivel sem polemizálni” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?