Lemondott Vasile Cepoi egészségügyi miniszter

Lemondott Vasile Cepoi egészségügyi miniszter, akit a múlt héten korrupcióval és érdekbeli összeférhetetlenséggel gyanúsított meg a feddhetetlenségi ügynökség – derül ki az egészségügyi minisztérium hétfői közleményéből.

Victor Ponta kormányfő elfogadta a miniszter lemondását, ugyanakkor kinevezte személyes tanácsadójának. A miniszteri teendőket ügyvivőként Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes veszi át - közölte a szaktárca.

A közlemény nem tartalmazza a lemondás okát. Ám a múlt héten a vagyonellenőrzésre, valamint a tisztség és érdekbeli összeférhetetlenségek vizsgálatára hivatott országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) európai uniós források eltérítésével gyanúsította meg a minisztert.cep

 Az ANI szerint Cepoi két évvel ezelőtt, amikor a Iasi megyei egészségügyi igazgatóság vezetői tisztségét töltötte be, jogellenesen jutott európai uniós támogatásokhoz.

A vagyonvizsgáló ügynökség szerint Cepoi megállapodást írt alá az intézmény nevében a humánerőforrás-fejlesztő ágazati operatív program keretében lebonyolított egyik pályázatra egy alapítvánnyal, a romániai orvosi kamarával, egy egyetemmel, valamint egy céggel. Később Cepoi és a felesége alkalmazottként vett részt a projekt lebonyolításában, ezért összesen 42 440 eurónak megfelelő összegű lej javadalmazást kaptak.

Kimaradt?