A liberálisok Klaus Johannist javasolják elnökjelöltnek

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Klaus Johannis pártelnököt javasolta államfőjelöltjének, miután belső szavazáson Johannis több voksot gyűjtött, mint Crin Antonescu, a PNL eddigi hivatalos jelöltje.

A liberálisok központi és megyei vezetői hétfőn döntöttek arról, hogy Johannist jelölik a novemberi elnökválasztáson. Crin Antonescu, a PNL volt elnöke és eddigi hivatalos jelöltje titkos, név szerinti szavazást kért, amelyet elveszített 111-55 arányban. A PNL a szintén jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt közös elnökjelöltet állít, akinek személyéről várhatóan augusztus elején dönt a két párt. Ez a közös jelölt jó eséllyel Johannis lehet.

A döntés hátterében a liberálisok által megrendelt, és hétfőn nyilvánosságra került felmérés áll, amely szerint az elnökválasztás első fordulójában 32 százalék szavazna Victor Ponta miniszterelnökre, aki várhatóan a Szociáldemokrata Párt (PSD) államelnök-jelöltje lesz. Klaus Johannis a második helyen végezne a voksok 21 százalékával, harmadik helyen 10 százalékkal a szintén liberális Călin Popescu Tăriceanu áll, aki időközben kilépett a PNL-ből és új liberális párt színeiben vagy függetlenként akarja megpályázni az államelnöki funkciót.

Crin Antonescu a voksok 6 százalékára számíthat, akárcsak a PDL jelöltje, Cătălin Predoiu volt igazságügyi miniszter. A liberálisok felmérése szerint a második fordulóban Johannis érné el a legjobb eredményt Pontával szemben, hiszen a miniszterelnök a szavazatok 49 százalékára számíthat, míg Johannis 43 százalékra. A többi megkérdezett határozatlan volt.

Antonescu a május végi romániai európai parlamenti választás után mondott le a PNL elnöki tisztségéről, miután a liberálisok várakozáson alul szerepeltek. Az idén februárban a párt első alelnöki tisztségébe kinevezett Johannisnak adta át lényegében önként hatalmát, de az elnökjelöltségről nem mondott le, ezért is kérte hétfőn pártján belül a szavazást. A média arról írt, hogy Antonescu és Johannis viszonya megromlott, ugyanakkor Antonescu cáfolta, hogy kilépne a PNL-ből.

A szász származású Johannis az idén került be a román nagypolitikába, sokáig a romániai németek érdekeit védő Német Demokrata Fórum elnöke volt, és azáltal szerzett országos ismertséget, hogy 2000 óta Nagyszeben polgármestere úgy, hogy kisebbségi politikusként a város román lakossága mindig elsöprő többséggel választotta meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?